Den tyske filosof Axel Honneth, der regnes som en af de vigtigste repræsentanter for Frankfurterskolen, er ophavsmanden til et utal af bøger, hvoraf mange er oversat til engelsk, dansk eller andre sprog. Som centralt omdrejningspunkt for hans forfatterskab står imidlertid stadig den efterhånden tredive år gamle Kampf um Anerkennung som han publicerede i 1992, og som i 2006 blev oversat til dansk under titlen Kamp om anerkendelse.
Det er sjældent set, at en filosofisk bog på den måde formår at overskride sine egne faggrænser, gøre sig bemærket inden for så mange andre fagområder og stadig bliver læst og brugt i dag.
Honneths bog er samtidig også en del af den tyske efterkrigshistorie, og hvis man læser den i denne kontekst, måske sågar en milesten i de tyske intellektuelle miljøers generelle udvikling. Som repræsentant for den såkaldte tredje generation i Frankfurterskolen er Honneth og hans værk et væsentligt skridt i videreudviklingen af den kritiske teori, især når man læser den med afsæt i 1970’ernes og 1980’ernes intellektuelle diskussioner i Tyskland.
Honneth taler direkte ind i den enkeltes erfaring og burde som sådan udgøre en kerne i den moderne samfundsforståelse og vilje til forandring til det bedre.
Karen Blixen sagde det langt kortere:
Folk ønsker ikke at have det godt - folk ønsker at være "yppige" (et gammelt ord for "beundringsværdige").
Hun kunne sige det helt uden brug af filosofiske fagudtryk.
Havde kystbanesocialisterne husket på dette, havde S-vælgerne aldrig flygtet til DF.
hvis det yppige var for de hyppige, ville yppig ikke eksistere. Regnestykket går ikke op.
Blixen påstod ikke, at regnskabet gik op - hun konstaterede bare et faktum. Hans Scherfig brugte eksempelvis ordet "Rotteræset". At enhver var sin egen lykkes smed.
For 200 år siden hed det "Skomager - bliv ved din læst".
I dag har vi en fortælling, der får 99% af befolkningen til at føle sig som tabere - samtidig med at de dyrker kendisser og royale ugeblade.