Essay
Læsetid: 12 min.

Axel Honneths ’Kamp om anerkendelse’ er stadig et skelsættende indspark i de tyske debatter

Den tyske filosof Axel Honneth udgav for præcis tredive år siden bogen ’Kamp om anerkendelse’, som stadig i dag har betydning for fagområder som undervisningssektoren, pædagogik og ledelse. Samtidig markerer bogen en milesten i de tyske intellektuelle debatter: den afspejler den politiske venstrefløjs søgen efter en kritisk, men også midtsøgende position inden for tysk samfundsdebat

Hvor nogle af nutidens debattører afviser sociale bevægelser som krænkelsesparate, anser Axel Honneth det enkeltes menneskes erfaring med krænkelse og ringeagt som udgangspunkt for demokratiske processer

Jesse Jacob

Kultur
30. juli 2022

Den tyske filosof Axel Honneth, der regnes som en af de vigtigste repræsentanter for Frankfurterskolen, er ophavsmanden til et utal af bøger, hvoraf mange er oversat til engelsk, dansk eller andre sprog. Som centralt omdrejningspunkt for hans forfatterskab står imidlertid stadig den efterhånden tredive år gamle Kampf um Anerkennung som han publicerede i 1992, og som i 2006 blev oversat til dansk under titlen Kamp om anerkendelse.

Det er sjældent set, at en filosofisk bog på den måde formår at overskride sine egne faggrænser, gøre sig bemærket inden for så mange andre fagområder og stadig bliver læst og brugt i dag.

Honneths bog er samtidig også en del af den tyske efterkrigshistorie, og hvis man læser den i denne kontekst, måske sågar en milesten i de tyske intellektuelle miljøers generelle udvikling. Som repræsentant for den såkaldte tredje generation i Frankfurterskolen er Honneth og hans værk et væsentligt skridt i videreudviklingen af den kritiske teori, især når man læser den med afsæt i 1970’ernes og 1980’ernes intellektuelle diskussioner i Tyskland.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Honneth taler direkte ind i den enkeltes erfaring og burde som sådan udgøre en kerne i den moderne samfundsforståelse og vilje til forandring til det bedre.

gorm petersen

Karen Blixen sagde det langt kortere:

Folk ønsker ikke at have det godt - folk ønsker at være "yppige" (et gammelt ord for "beundringsværdige").

Hun kunne sige det helt uden brug af filosofiske fagudtryk.

Havde kystbanesocialisterne husket på dette, havde S-vælgerne aldrig flygtet til DF.

Ilja Wechselmann

hvis det yppige var for de hyppige, ville yppig ikke eksistere. Regnestykket går ikke op.

gorm petersen

Blixen påstod ikke, at regnskabet gik op - hun konstaterede bare et faktum. Hans Scherfig brugte eksempelvis ordet "Rotteræset". At enhver var sin egen lykkes smed.

For 200 år siden hed det "Skomager - bliv ved din læst".

I dag har vi en fortælling, der får 99% af befolkningen til at føle sig som tabere - samtidig med at de dyrker kendisser og royale ugeblade.