Roskilde Festival
Læsetid: 8 min.

Man får ikke altid det, man ønsker sig på Roskilde Festival, men man bliver altid beriget

Roskilde Festival fejrede 50-års-jubilæum med nærmest demonstrativ mangel på markante legender. Egentlig savnede man dem heller ikke, for festivalen mindede os om, at dens sande styrke ligger i den musikalske opdagelsesrejse – og den lever i bedste velgående
Ashnikko på Arena-scenen på Roskilde Festival lørdag den 2. juli 2022. Informations anmelder Rasmus Steffensen samler op på festivalen: »Jeg forstår godt, at programmet har været en skuffelse for dem, der primært opsøger Roskilde Festival for berusende fællesskabsoplevelser, som en Helmig-koncert kan give. Men for mig er essensen af Roskilde Festival, at den har udvidet min musikalske horisont og gjort, at jeg er kommet hjem med et lidt større verdensbillede, og den essens mener jeg, at festivalen i år til fulde indfriede,« skriver han blandt andet.

Ashnikko på Arena-scenen på Roskilde Festival lørdag den 2. juli 2022. Informations anmelder Rasmus Steffensen samler op på festivalen: »Jeg forstår godt, at programmet har været en skuffelse for dem, der primært opsøger Roskilde Festival for berusende fællesskabsoplevelser, som en Helmig-koncert kan give. Men for mig er essensen af Roskilde Festival, at den har udvidet min musikalske horisont og gjort, at jeg er kommet hjem med et lidt større verdensbillede, og den essens mener jeg, at festivalen i år til fulde indfriede,« skriver han blandt andet.

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Kultur
4. juli 2022

»Vi skal huske, at alt ikke var bedre i gamle dage,« sagde svenske Sara Parkman under sin magiske koncert på Roskilde Festivals sidste dag.

Hun talte egentlig om en historie fra 1700-tallet, men det kunne også gælde for Roskilde Festival selv og den mytologi, som festivalen er omgærdet af. I hvert fald er der en hyppig antagelse om, at festivalen i gamle dage var enestående, men at den i dag har mistet momentum.

Og især i år, hvor festivalen har skullet fejre sit 50-års jubilæum efter to års tvungen pause, har der hersket en fortælling om, at årets program har været en skuffelse. Den opfattelse bredte sig inden festivalen, hvor uhørt mange mennesker, der ellers havde holdt på deres festivalbillet i flere år, pludselig havde meget travlt med at komme af med dem. Den har hersket undervejs på festivalen, hvor jeg blandt andet overhørte følgende bemærkning:

»Jeg synes virkelig, at programmet mangler noget i år, men det bliver da sjovt at høre Thomas Helmig.« 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Netop. Roskilde udvider altid horisonten. Min blev (også) videre med især Arooj Aftab på Gloria.

Alan Frederiksen og Anders Budde Christensen anbefalede denne kommentar
Mads Christensen

Dette er en god vinkel på årets program, og selv endte jeg også med flere af de afrikanske kunstnere blandt mine favoritoplevelser i år.
Jeg synes dog måske der fældes lidt “hård dom” over guitarrockens berettigelse. Jeg fornemmede et fokus på mere “aparte” genrer som doom og hardcore i den hårde ende samt postpunk i den lette ende (krydret med The Strokes), og som fan af netop “guitarrock” oplever jeg ikke helt at man nødvendigvis altid henter fra guitarrockens øverste hylde, såfremt en sådan eksisterer. Et band som Rival Sons (bare et tilfældigt eksempel) turnerer også i Europa lige nu, og nogle vil nok kalde dem skamløse i deres nostalgiske tilgang til rocken, men hvis de rammer dagen, kunne de sikkert få scenen på fx Avalon til at smelte på en måde hvor mange af postpunkerne ville have svært ved at følge med.
Musik er mange ting for mange mennesker. Nyt er ikke altid godt, og godt er ikke altid nyt. Det synes jeg også er en vigtig form for mangfoldighed når vi er i musikkens verden. Min egentlige bekymring omkring årets program er at man skal passe på at man ikke kommer for meget ud af balance på den front. Det er skidefedt blive blæst bagover af fx Alogte Oho som man (jeg) sikkert ikke havde hørt om uden Roskilde. Det er også fedt at rocke igennem med et band hvis eneste mission er at groove lige så hårdt som deres helte fra 70’erne - så længe de gør noget gammelt godt.

Gitte Loeyche

Heldigvis har vi COPENHELL!