Essay
Læsetid: 6 min.

Fotografiet af Gutete Emeritas øjne viser en ubegribelig smerte

Hjælper det overhovedet at følge med i strømmen af krigsbilleder? Det spørgsmål stillede den amerikanske forfatter Susan Sontag sig i bogen ’At betragte andres lidelse’. Gutete Emeritas store øjne, der har bevidnet folkemordet i Rwanda, insisterer på at holde et andet blik fast
Gutete Emeritas øjne er en bærende del af Alfredo Jaars værk »The Eyes of Gutete Emerita«, der skildrer folkemordet i Rwanda.

Gutete Emeritas øjne er en bærende del af Alfredo Jaars værk »The Eyes of Gutete Emerita«, der skildrer folkemordet i Rwanda.

Alfredo Jaar

Kultur
7. juli 2022

Et par øjne. Ikke et helt ansigt, bare to store, brune kvindeøjne, der kigger på dig, mens du kigger på dem.

Øjnene tilhører kvinden Gutete Emerita og er det bærende element i den verdensberømte chilenske kunstner Alfredo Jaars værk »The Eyes of Gutete Emerita«. Værket fra 1996 er en del af kunstnerens berømte Rwanda-serie, som skildrer folkemordet i Rwanda i 1994. Eller, skildrer er så meget sagt.

For man ser ikke ødelagte bygninger og bunker af lig i Jaars omfattende dokumentationsarbejde. Ikke fordi han ikke også tog de billeder. Men fordi Jaar afsøger andre veje at nærme sig det, man alligevel ikke kan begribe, end det klassiske krigsfotografi.

I stedet for udpenslet lidelse er det Gutete Emeritas øjne, man ser på to lysbilledskærme. Indimellem skiftes billedet ud med paneler med en lille tekst, der beskriver, hvordan den 30-årige tutsikvinde har set sin mand og to sønner blive slagtet med macheter for øjnene af sig under folkemordet. Hun formåede, mirakuløst, at flygte med sin datter. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Thaarup Nyberg

“ … den umådelige afstand, der er mellem vidnets oplevelser – og mig, der forsøger at forstå dem. “

https://youtube.com/shorts/8BOe2s8caEk?feature=share

https://youtube.com/shorts/Kr5mji-B-C4?feature=share

Katrine Damm

"Men netop det er læren fra Sontags tekst og fra Jaars billede: Stol ikke på dine øjne. Der er altid mere lidelse, end du nogensinde vil kunne se."

Ja.