Interview
Læsetid: 12 min.

»Jeg ville meget gerne have muligheden for at skrive om evigheden, men for tiden er det kun øjeblikket, jeg kan forsvare«

Den ukrainske digter Halyna Kruk har de seneste otte år erfaret, at poesiens metaforer og sprogblomster ikke kan indfange krigens væsen. Et digt vil aldrig kunne stoppe et menneske med et maskingevær. Information har mødt Kruk til en snak om, hvad kunstens vigtigste rolle er i krigstider

Den Ukrainske digter Halyna Kruk oplever lige nu en skepsis overfor brugen af metaforer i poesien. Hun mener, at poesien i krigens tid må forblive deskriptiv.

Magnus Hove Johansson

Kultur
5. juli 2022

Det var først, da de første dage af krigen i Ukraine var overstået, at poetiske værker begyndte at dukke op. Den ukrainske digter Halyna Kruk oplevede, hvordan litteraturen var med til at vække hende og hendes kolleger fra den første lammende choktilstand.

»Den poesi, der pludselig opstod, kan sammenlignes med små skrig om hjælp. Skrig om hjælp eller skrig, som skal videregive de rædsler, folk gennemlever,« siger Kruk, da vi sidder i et af Informations sommervarme mødelokaler og taler sammen på hvert vores modersmål; en tolk oversætter hendes smukke ukrainske til mit flade danske.

Skrigene, fortæller forfatteren, indtager ikke tilfældige former. Hun har lagt mærke til, at poesien midt i krigens rasen opstår spontant, og at de ukrainske forfattere i skabelsesøjeblikket er begyndt at række ud efter faste og klassiske litterære genrer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her