Interview
Læsetid: 10 min.

Ingen grund til at skrue op. Hverdagen er dramatisk nok

Frelle Petersen laver lavmælte, medrivende dramaer om eksistentielle livsvilkår, og det er resulteret i to fremragende film, ’Onkel’ og ’Resten af livet’, der begge foregår i Sønderjylland. Information har talt med den selvlærte filmskaber, der prøver at være tro mod sig selv og det, han kender

’Resten af livet’ og forgængeren ’Onkel’ foregår begge i Frelle Petersens fødeegn, Sønderjylland: »Jeg bruger altid mig selv en lille smule i alt.«

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
7. juli 2022

Frelle Petersen er ved at læse en sms op for mig. Han har fået den fra en kvinde, der var med til en af de forpremierer på hans seneste film, Resten af livet, som han selv deltog i i løbet af den weekend, der er gået forud for vores møde.

»Hun havde også set Onkel sammen med sin mor, og så sendte hun denne besked: ’Folk bliver virkelig berørt af dine film. Bliv ved med at lave det, du gør, præcis som du selv synes. Min mor sagde i bilen hjem, at det er, som om de åbner til et dybere lag i os.’«

Han smiler.

»Så bliver man virkelig glad. Hvis man kan det med sine fortællinger – og det har jeg oplevet igennem hele weekenden – så er det, fordi der er et dybere lag, som på en eller anden måde er klemt inde, skjult, fortrængt, og det er sådan noget som døden og alt det her med at sørge. Det er fuldstændig tabubelagt.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens peter hansen

Den første film, Onkel VAR et lille mesterværk, som sagde os der er født på landet ret meget, uden mange ord.

ingemaje lange og Svend Erik Sokkelund anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Også nogle af os, der er født og har boet hele livet i storbyen. 'Onkel' er utroligt intens, på en stilfærdig og aldeles underspillet måde. Sublim brug af mediet FILM.

ingemaje lange

glæder mig virkelig. Onkel er en meget betydningsfuld film af en slags, som vi har brug for i disse år.

jens peter hansen

En perle fra 1969, Balladen om Carl-Henning, ligeledes fra Tønderegnen var i sin tid et sjældent lysglimt i den temmelig indtørrede lystspilsørken, som dansk film producerede i hine tider. Når virkeligheden bliver til kunst så er det ofte medrivende, rørende og ikke bare genkendelig.