Essay
Læsetid: 8 min.

Mikhail Sjisjkin: Det russiske sprog tilhører ikke Putin og krigsforbryderne

Den russiske stat har altid været den russiske kulturs største fjende, så nej – vejen til massakrerne i Butja er ikke gået over den russiske litteratur. Derimod repræsenterer litteraturen det største håb om modstand imod despoti og slavementalitet
Pårørende begraver en 58-årig mand, der blev skudt i Butja, da han kom kørende på sin cykel. Den vold og ødelæggelse, der finder sted i Ukraine, skyldes ikke den russiske litteratur, mener forfatter Mikhail Sjisjkin. Men Rusland skylder verden en stor roman, som måske en dag vil blive skrevet af en ung mand, der lige nu spørger sig selv: Hvorfor er vi, russere, fascister og mordere?

Pårørende begraver en 58-årig mand, der blev skudt i Butja, da han kom kørende på sin cykel. Den vold og ødelæggelse, der finder sted i Ukraine, skyldes ikke den russiske litteratur, mener forfatter Mikhail Sjisjkin. Men Rusland skylder verden en stor roman, som måske en dag vil blive skrevet af en ung mand, der lige nu spørger sig selv: Hvorfor er vi, russere, fascister og mordere?

YASUYOSHI CHIBA

Kultur
9. juli 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Fra tidligere politiske fanger findes mange beretninger om, hvordan de store russiske klassikere ’reddede deres liv’. Og om hvordan de genfortalte romaner af Turgenev, Tolstoj og Dostojevskij til de kriminelle indsatte.

Den store russiske litteratur kunne måske ikke forhindre Gulag. Men så bidrog den til, at flere kunne overleve i Gulag. Er det en stor eller en lille bedrift?

Efter invasionen af ​​Ukraine bliver russisk litteratur nu anklaget for meddelagtighed i denne krig og i de grusomheder, russiske soldater begår. Også dén siges at være imperialistisk af natur og krigen i det hele taget udtryk for en moralsk og humanitær bankerot for russisk kultur.

Nogle ukrainske forfattere opfordrer nu til at boykotte russisk musik, film og bøger og erklærer, at verden stadig tager fejl af denne kultur, hvis de tror, den er europæisk og humanistisk – ja, at de krigsforbrydere, der voldtog mødre for øjnene af deres børn, blev uddannet i de russiske klassikere i skolen, og at vejen til Butja-massakren dermed også gik via den russiske litteratur.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Sjisjkin er altid god at læse. Tak til Inf. for at bringe hans artikler.

Torben Siersbæk, Poul Anker Juul og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Lasse Schmidt

"men det forklares for seerne, at byerne bliver smadret af den ukrainske hær, og at børnene bliver voldtaget og myrdet af ’ukro-nazisterne’. Den russiske hær i Ukraine forsvarer trods alt vores hjemland mod NATO-fascismen."

Man skulle næsten tro, at den gode Sjisjkin har læst med i kommentarsporene her på Information :-D

Artiklens niveau og de uhyrligheder den kolporterer er russofobi af allerværste skuffe. Goebbels ville klappe i hænderne. Jeg begriber ikke, information vil lægge spalter til.

Niels-Simon Larsen

Steen Piper: Kom med nogle argumenter i stedet for at blande Goebbels ind i det. Sjisjkin er selv russer, så at tale om russofobi tyder på, at du ikke ved, hvad ordet betyder.

Ole Meyer, Torben Siersbæk og Lasse Schmidt anbefalede denne kommentar
Jens Frederik Drivsholm

Det britiske imperie var også bygget på et strengt klassesamfund! Lige siden normanderne udskiftede det meste af toppen af samfundet - og vedligeholdte sin magt med borgbyggeri - lige siden har feudaltiden aldrig helt forladt Storbritannien. At Boris (russisk navn!?) ikke har set nogen modsætning mellem at forbyde 'undersåtter' at samles - men selv holde festivitas på plænen i centraladministrationens kvarter - er renlivet feudalisme; tsarisme.

Marie-Christine Poncelet

Det er så trist at læse den foragt for russerne som helhed, som befolkning.
Er vores klassiker så anderledes end de russiske klassiker? Kan vi ikke spore de samme strømninger?
Selv vores kolonialisme virker moralske hævet over den russiske.
Hitler havde en totalt foragt for den russiske befolkning og ville reducere den til slave, det ser ud som om foragten forsætter.

Lasse Schmidt

@Marie-Christine Poncelet

Foragten fortsætter, det har du ret i.

Putin foragter den ukrainske befolkning og er lige nu - lige nu, mens jeg skriver det her, og mens du læser det - i færd med at reducere den ukrainske befolkning i antal og til slaver.

Det er mig en gåde, hvordan man kan være mod Hitler og for Putin.

Torben Siersbæk

@Steen Piper - 11. juli, 2022 - 16:42

Jeg har godt nok svært at finde ord til at udtrykke min foragt for din kommentar og den holdning, den dækker over, uden at jeg kommer i voldsom konflikt med Informations spilleregler for kommentarer.

Føj!

Torben Siersbæk

@Jens Frederik Drivsholm - 11. juli, 2022 - 22:16.

Har du fået lagt din kommentar et forkert sted?

Eller er det den sædvanlige talen uden om?

Et rim, tilegnet Torben S.:

Husk, Jorden er flad! Hvis det kniber,
er der altid en som Steen Piper.

På prosa: visse ting ties bedst ihjel, vil jeg mene.

Niels-Simon Larsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Ole Meyer - 12. juli, 2022 - 19:07

Hvis tavshed kunne afskaffe Vladimir Putin ville jeg gå i kloster - trappistkloster!

Kære Torben Siersbæk, jeg tror du kæmper lidt mod vejrmøller, eller landsbytosser – lev hellere med at der findes en håndfuld af dem derude (nogen mener vistnok de er russiske trolls, det tror jeg nu slet ikke) – og hvad vi end gør & skriver i den forbindelse hjælper næppe til at afskaffe Putin. Så lidt som Piper & co. (der er 2-3 stykker til) hjælper til at holde ham i sadlen.

Det ved du selvfølgelig godt. Men i grunden er jeg ganske tilfreds med at de findes: de udstiller deres egen fattigdom, og det kan altid nytte en smule.

Niels-Simon Larsen, Lasse Schmidt og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Kære Ole Meyer.

Jeg er ganske enig i det saglige indhold.

Der er bare lige det ved det at ......

Men dét véd du også.

Kære Torben Siersbæk. har du prøvet med satire? Det er lissom sjovere, når man nu ikke kan dy sig .....

Torben Siersbæk

I præsentationen af en af sine sange - National Brotherhood Week - omtalte Tom Lehrer nogle andre mærkedage og -perioder.
Den, der lige dukkede frem i min erindring, efter din opfordring (og du har ret: tiden skriger på satire...) dukkede op her:
"One week of every year is designated National Brotherhood Week.
This is just one of many such weeks honoring various worthy causes.
One of my favorites is National Make-Fun-Of-The-Handicapped Week,
Which Frank Fontaine and Jerry Lewis are in charge of as you know."

Jeg tror ikke han havde mentale handicaps i tankerne, men det kan jo være...

Jeg vil dog så nødigt se kommentarerne blive et af konspirationsteoretikernes og de uvidendes ekkokamre!