Feature
Læsetid: 9 min.

Popstjerner sagsøges for plagiat. Det udstiller spændingsfeltet mellem originalitet og musikkens begrænsninger 

I de seneste ti år er både Ed Sheeran, Dua Lipa og Katy Perry blevet sagsøgt. Senest er Mariah Carey også blevet sagsøgt. Fælles for alle fire er, at de blev sagsøgt for plagiat af en andens sang. Ed Sheeran og eksperter mener, sagerne er et udtryk for en opportunistisk kultur, hvor den kreative frihed risikerer at blive sat over styr
Ed Sheeran, der er kendt for at skrive pophits, blev i marts i år hevet i retten af den engelske sanger Sami Chokri for at have plagieret en frase fra hans sang »Oh Why«. Ed Sheeran endte med at vinde sagen, men den er et eksempel på en tendens inden for musikbranchen, hvor stadig flere kunstnere beskyldes for at plagiere andres sange.

Ed Sheeran, der er kendt for at skrive pophits, blev i marts i år hevet i retten af den engelske sanger Sami Chokri for at have plagieret en frase fra hans sang »Oh Why«. Ed Sheeran endte med at vinde sagen, men den er et eksempel på en tendens inden for musikbranchen, hvor stadig flere kunstnere beskyldes for at plagiere andres sange.

Felix Kaestle/Ritzau Scanpix

Kultur
20. juli 2022

Sangen »Shape of You« af den engelske artist Ed Sheeran er det mest spillede nummer på Spotify nogensinde.

Og så var den genstand for en retssag, som i april blev afgjort ved den britiske højesteret.

Ed Sheeran, der er kendt for at skrive pophits, blev i marts i år hevet i retten af den engelske grimeartist Sami Chokri for at have plagieret en frase fra hans sang »Oh Why«.

Ed Sheeran endte dog med at vinde sagen, fordi højesteretsdommeren konkluderede, at han hverken »forsætligt eller underbevidst« kopierede fra Sami Chokris sang.

I juni blev Mariah Carey også sagsøgt for at have plagieret titlen til julehittet »All I Want for Christmas Is You« – 28 år efter udgivelsen. Sangskriver Andy Stone hævder, at han fem år forinden skrev en sang med samme titel, og at hun har kopieret både sangtitel og musikalsk stil – derfor har han sagsøgt hende for 140 millioner kroner. 

Og det er sager som disse, der ifølge Ed Sheeran er alt for hyppige. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Bryde Poulsen

Tænk hvis Mozart levede idag !....

Søren Kristensen

Tænk, hvis der ikke var noget der hed copyright! (rolig nu, det er bare et tankeeksperiment).

Jens Christensen

Søren Kristensen, for at tage udfordringen om denne tanke op: Der eksisterer så juridisk set ingen copyright/ophavsret. Ergo, hvor det lader sig gøre, vil retmæssige skabere af værker beskytte sig på anden vis om muligt, eksempelvis billedskabere som ved levering af filer kræver kontraktlig aftale med købere om filernes sletning efter brug og kontraktligt forbud mod spredning. Jeg ser også skabere af forskellige værker være langt mere påpasselige med, hvad de offentliggører, ikke mindst i digital form. Jeg ser langt mindre frivillig deling af både det ene og det andet, fordi man ved, at det kan plagieres af samvittighedsløse personer/virksomheder. Jeg ser et regulært helvede af kontraktlige udfordringer. Og jeg ser ikke andet end tabere på det hele udover lige dem, der på billig vis plagierer.

Det er en hed men komplet uigennemtænkt og naiv drøm for nogle, at man kan gøre som man vil uden ansvar eller økonomisk skyld. Og heldigvis forbliver det her jo nok altid et tankeeksperiment... :-)

Erik Karlsen

"Tænk hvis Mozart levede idag !...."

På Mozarts tid ville man sikkert også kunne have ført sager om plagiat. Og hvis Johann Sebastian Bach havde levet i dag, ville han måske kunne have ført sag mod Jethro Tull?

Jens Christensen

Erik Karlsen, Arvo Pärt lever dog og må kunne kræve noget af Nick Cave/Warren Ellis for deres The Road. Men han er vist efter sigende en ret behagelig mand.

Tænk hvis copyright på musik og software kun holdt fra udgivelsesdagen og fem år frem.

For 99% af musikere og 99% af softwarehuse, ville de stadig få 99% af deres indtægter.

Det er vanvid, at man kan malke succesfulde kunstnere, for en sang, som man ikke selv havde succes med.

Ideen om copyright er vel at fremme og belønne produktionen af ny musik, ikke at forhindre musikere i at lave musik. Og slet ikke at forhindre filmkunstnere i at benytte eksisterende musik. Eller nye scenekunstnere i at optræde med en gammel sang af Gasolin.

Erik Karlsen

Jeg ved ikke, om Jimi Hendrix gav Bob Dylan royalties for sin coverversion af "All along the watchtower".
Men det interessante i præcist den sammenhæng er, at Bob Dylan efterfølgende blev så glad for Jimi Hendrix's coverversion, at han selv spillede en coverversion af coverversionen til sine koncerter.
Spørgsmålet er så, om BD gav royalties til JH's efterladte.....