Interview
Læsetid: 17 min.

Linn Ullmann: »Alle de store kræfter, der er i en pigekrop, det var dem, jeg gerne ville skrive om«

Linn Ullmanns nye roman er allerede blevet kategoriseret som en overgrebsroman i flere anmeldelser. Men hun er ikke selv interesseret i, om det er en overgrebshistorie eller en dårlig kærlighedshistorie fra Paris. For romanen handler om at skrive det, der er glemt

Linn Ullmann vil forene begærets kropslige erfaring hos den unge pige med depressionens udtryk hos den midaldrende kvinde.

Ditte Valente

Kultur
2. september 2022

For Linn Ullmann er depression og begær to sider af samme sag. Som en nyforelsket kæreste overtager de begge din krop, de insisterer på, at de aldrig vil forlade dig. Og begge dele skal tages alvorligt. I sin nye roman, Pige, 1983, skriver den norske succesforfatter om begge dele. Romanen handler nemlig om en ung kvinde på 16, der for første gang stifter bekendtskab med begæret, og som mange år senere, i 2021, gennemlever en depression.

Romanen bygger på Linn Ullmanns egne oplevelser, og begæret, hun følte som 16-årig i 1983, er rettet mod modefotografen ’A’, hun mødte i en elevator i New York og senere opsøgte i Paris. Her var de sammen i omtrent en uges tid, og det blev en uge præget af mange modstridende følelser. På den ene side er fortælleren enormt optaget af A, hun tænder på ham og søger hans begær. På den anden side kaster hun ofte op efter samleje og fniser, når hun beskuer hans sovende krop, der i søvnen pludselig ligner »en bunke overmodne æbler«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her