Interview
Læsetid: 16 min.

Maria Stepanova: Jeg ser min bog som et forsøg på at redde min familie fra den russiske historie

Hvis Putin lige nu forsøger at kidnappe den russiske historie, så forsøger Maria Stepanova at stjæle historien tilbage ved at fortælle sin egen families historie gennem mere end hundrede år. Mød den russiske forfatter Maria Stepanova, der er et hovednavn på weekendens litteraturfestival på Louisiana-museet

Maria Stepanova kan ikke længere kommentere på den politiske udvikling i sit hjemland, det har dog ikke afholdt hende fra at skrive kritiske artikler i udenlandske medier om krigen mod Ukraine.

Sergey Melikhov

Kultur
19. august 2022

Det er blevet sværere som russer fortsat at bo og samtidig være en kritiker af Putin og det russiske styre. Nogle systemkritikere er for længst emigreret til Vesten, og en del andre er fulgt trop siden angrebet på Ukraine for et halvt år siden. Men der er fortsat kritiske forfattere og intellektuelle, der har besluttet at blive i Rusland, selv om deres mulighed for at ytre sig kritisk er noget nær lig nul.

En af dem er Maria Stepanova. Digteren og journalisten bor til daglig i Moskva, men er flyttet ud i sin datja lidt uden for byen. Hun har svært ved at trække vejret i hovedstaden, fordi fraværet af krigen er så udtalt. Folk sidder i solen og drikker øl, og livet fortsætter, som om ingenting var hændt. Det er skræmmende.

Det fortæller forfatteren siddende foran sit hus på en lidt ustabil Zoom-forbindelse. Hun fortæller også om sin nuværende situation som digter og åbenlys kritiker af Putins styre og chefredaktør på det uafhængige netmedie colta.ru.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Væsentlige tanker, som de fleste individer formentlig kan relatere til: fortiden. nutiden, fremtiden. Hvad tæller? All these moments will be lost in time like tears in rain. Tak for det interview.