Kultserien Riget
Læsetid: 11 min.

Triers legendariske portræt af Danmark som udskidt af kalk og vand blev tegnet med venstre hånd

Porten til Riget begynder atter at åbne sig, når en ny sæson af Lars von Triers kultserie, Riget, får premiere til september. Med tiden er serien blevet noget af DR’s stærkeste arvegods, som generationer giver videre til hinanden. Lise Benthin Præstgaard bereder dig her på at tage det gode med det onde
Blandt andet skuespiller Ernst-Hugo Järegårds død satte i sin tid en stopper for produktionen af tredje sæson af ’Riget’. Men nu får den premiere, og Ghita Nørby vender tilbage i rollen som den nu pensionerede læge Rigmor.

Blandt andet skuespiller Ernst-Hugo Järegårds død satte i sin tid en stopper for produktionen af tredje sæson af ’Riget’. Men nu får den premiere, og Ghita Nørby vender tilbage i rollen som den nu pensionerede læge Rigmor.

Danmarks Radio

Kultur
12. august 2022

Ideen til Riget begyndte egentlig som en desperat metode til at tjene penge til de filmprojekter, Lars von Trier gerne ville realisere på produktionsselskabet Zentropa. Med hans egne ord var det noget venstrehåndsarbejde, han fik ideen til, da han kiggede ud ad vinduet fra sit kontor, så Rigshospitalet og udbrød til en DR-redaktør, at han ville lave en spøgelsesserie, der skulle foregå der. Serien fik premiere i 1994 og kan siden i tirsdags opleves i en restaureret udgave på Viaplay og senere DR.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Sørensen

Jeg deler til fulde skribentens begejstring for "Riget" (gad vide, hvorfor den ikke er med i kulturkanonen?). Men lige en enkelt korrektion til artiklen:
»Lektiles collitorum« skal rettelig udlægges: "Læg ti læs kul i to rum". Og det er altså ikke Lars von Triers påhit. Selv hørte jeg det første gang fra min morfar, som var født i 1906.

Jesper Sano Højdal, Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese, jens christian jacobsen, Eva Kjeldsen, Rolf Andersen, Tom A. Petersen, Bo Mussmann, uffe hellum og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Tom A. Petersen

Angående »Lektiles collitorum«. Det morede vi os også med at sige, da jeg gik i skole, og jeg er tolv år ældre end Trier. Så da jeg hørte munkekoret tænkte jeg: 'Her er er en mand der tager seriøst gas på os med en ældgammel vits. Det bliver spændende'. Det blev det - og uhyggeligt.

Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese, jens christian jacobsen, Eva Kjeldsen, Rolf Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mikael Velschow-Rasmussen

Det slutter jo ikke med to rum ...
Fra min farfar - der også var fra 1906 - ved jeg, at det fortsætter med:
"femi verum" (5 i hver rum). Sådan lød det i hvert fald for mig i 70'erne.

Den fulde sætning er altså:
»Lektiles collitorum femi verum«

Lone Hansen, Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Glæder mig. Velskrevet, engageret oplæg.