Interview
Læsetid: 5 min.

Den 90-årige satiretegner Klaus Albrectsen er en lille venlig mand med en spids blyant

Satiretegneren Klaus Albrectsen markeres med udstilling på Arbejdermuseet. For 50 år siden var han ansat på Information i et halvt års tid – den mest rædselsfulde arbejdsplads i hans liv, som han siger
Klaus Albrectsen blev ansat som tegner på Information i 1972 efter en afstemning blandt medarbejderne.

Klaus Albrectsen blev ansat som tegner på Information i 1972 efter en afstemning blandt medarbejderne.

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
30. september 2022

På årets sidste dag i 1972 bragte Information en forsidetegning af den amerikanske præsident Richard Nixon, der som en nytårsraket var klar til at blive fyret af med ønsket om et godt nytår.

Tegningen er i Albrectsens karakteristiske streg, letgenkendelig på skraveringer, de mange detaljer og ofte et mylder af bipersoner.

Det var ikke mindst Vietnamkrigen, der vakte den politiske vrede hos Klaus Albrectsen, der midt i 1960’erne havde ernæret sig i årevis som en flittig og lettegnende avisillustrator, men uden nogen særlig kant. USA’s bombardementer blev et vendepunkt. Siden har Klaus Albrectsens tegninger altid været på de svage og undertryktes side, altid med en skarp brod mod magthavere, præsidenter, diktatorer, racister og kapitalister. Eller mod EU-bureaukraterne. Ofte tegnede som tyknakkede mænd med mørke solbriller og attachétasker.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jo, og tak for det Claus A.

Politiken har fundet en værdig for dig - Roald Als, - og tak for det.

William Mannicke

En spids blyant siger ofte mere, end en langsom samtale.