Reportage
Læsetid: 9 min.

En af Danmarks første moderne vindmøller var vellidt, selv om den ind imellem sprøjtede med olie

Vindmøller er brugsgenstande, som med tiden udtjener deres værnepligt. Men de er også genstande af historisk betydning, og et museum uden for Bjerringbro samler på de vigtigste af dem. Information har besøgt Gedsermøllen fra 1957 i dette andet kapitel af vores serie om danske vindmøller

I 70’erne blev Gedsermøllen sat i stand, så den kunne bruges til nye testforsøg.

Energimuseet

Kultur
7. september 2022

To af Gedsermøllens oprindelige tre vinger står og stritter udad i læ af en række løvtræer, og det generatorhus, de er monteret på, befinder sig kun halvanden meter over jorden. Ikke 24 meter, som da den stadig var en aktiv vindmølle, der tronede over hav og roemarker på Falsters sydligste kyst. På Energimuseet uden for Bjerringbro i Midtjylland, hvor den står i dag, er den omgivet af infostandere, vindtunneler, der viser, hvordan vinden rammer en møllevinge, børnevenlige aktiviteter og en enkelt anden vindmølle af historisk betydning.

Gedsermøllen blev sat op i 1957 som en af de første moderne vindmøller og et af de fremmeste eksempler på den teknologi, der siden skulle komme til at fylde en del i de danske landskaber og det danske bruttonationalprodukt. Derfor har den fået en prominent plads på museet. Her indviede man den i 2005 som udstillingsgenstand med en ceremoni, hvor gasfyldte balloner med fribilletter til museet indeni steg til vejrs, så de i mødet med den gradvist tyndere luft sprang og lod museumsbilletter regne ned over landet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Hvorfor står Gedsermøllen ikke i Gedser?

Bjørn Pedersen

@Søren Kristensen
Af samme grund som Grauballemanden ikke stadig ligger i Grauballe? Hvem skulle betale for at flytte den fra den daværende ejer til et andet sted i Gedser, og hvem skulle stå for vedligeholdelse af møllen, og skulle den i så fald bare flyttes til et andet sted uden at skulle bruges som en historisk genstand som folk kunne besøge og lære noget ved?

Hellere flytte det på museum, hvor der er samlet flere af samme slags genstande og hvor man har de tekniske vedligeholdskompetencer og historiefaglige formidlingskompetencer til at få mere ud af møllen som historisk genstand.

Inger Pedersen, Alvin Jensen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Husk også Poul la Cour-museet i Askov. Bestemt et besøg værd!