Interview
Læsetid: 16 min.

Digter Haidar Ansari: »Med den modtagelse, jeg har fået, hvordan skal vi så motivere andre til at hoppe ind i litteraturen?«

Den 20-årige debutantdigters bog og debatindlæg har skabt diskussioner om den enkeltes ansvar for kriminalitet, repræsentation i litteraturen og brugen af vold i samme. På en gåtur forbi sin gamle folkeskole taler Haidar Ansari ud om blandt andet, hvorfor forfattere ikke skal bekymre sig om politisering af værker, og hvorfor repræsentation er vigtig for litteraturen

Boldbanen i Den Classenske Legatskoles skolegård har nogenlunde samme størrelse som gården i Vestre Fængsel, siger Haidar Ansari. Det ene sted gik han i skole, det andet sad han fængslet for forsøg på manddrab

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
23. september 2022

Det er nok de færreste digtere forundt at blive citeret af justitsministeren. Men det var, hvad der skete for den 20-årige Haidar Ansari, da regeringen for nylig præsenterede sin nye bandepakke. 

Mattias Tesfaye (S) talte om »et indlæg« skrevet af »en ung digter« og gengav pointer fra et vidt og bredt debatteret indlæg i Politiken forfattet af Ansari, der fik sin debut på Gyldendal i marts.

»Jeg forstod godt, at kriminalitet ikke var hensigtsmæssigt, og at vold stred imod samtlige moralske principper i samfundet og de religiøse principper i mit hjem, men jeg følte, at anerkendelsen, som jeg fik fra mine venner, når jeg gennembankede andre børn eller stjal fra dem, opvejede min mors dyrebare tårer og den formanende pegefinger fra skoleinspektøren,« gengav ministeren Ansaris indlæg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er en god pointe om repræsentation, Ansari forfølger! Bliv ved med det!

Tak til Ansari for at åbne en dør og give et indblik i dit liv.

Willy Johannsen

Jeg ved ikke, om manden forherliger kriminalitet, eller tager afstand fra det.
Vi har før set den overstrømmende begejstring på grund af nogle digte.
Lad os lige se, om det holder...

Det vil jeg i hvert fald gerne. Det er vel rimeligt?