Analyse
Læsetid: 8 min.

Forfatterne spiller en rolle i den svenske valgkamp

Svensk politik ligner den danske mere og mere med diskussioner af elpriser og indsatser over for bandekriminalitet, men den svenske politiske litteratur har en Tone Schunnesson, en Athena Farrokhzad og en Johan Jönson, hvis værker og kunstneriske strategier ikke har deres lige i Danmark
Svensk politik ligner den danske mere og mere med diskussioner af elpriser og indsatser over for bandekriminalitet, men den svenske politiske litteratur har en Tone Schunnesson, en Athena Farrokhzad og en Johan Jönson, hvis værker og kunstneriske strategier ikke har deres lige i Danmark

Sofie Holm Larsen

Kultur
9. september 2022

Der er valg i Sverige i dag, og det er en god anledning til at se nærmere på forholdet mellem svensk politik og svensk litteratur. Hvordan ser den politiske litteratur ud i Sverige, og hvilke emner beskæftiger den sig med? Hvilken rolle spiller forfatterne i den offentlige debat?

Politikere elsker bøger. Det ved vi fra både Barack Obama og Mette Frederiksen, for slet ikke at tale om dengang statsministeren i Sverige citerede modernistiske digtere i sine taler og omgikkes forfatterne. En politiker i dag må gå anderledes til værks, hun brander sig med nøje udvalgte bøger på nøje udvalgte sociale medier.

Statsministeren med de modernistiske digtcitater var naturligvis Olof Palme, og en af de digtere, han citerede, var Ragnar Thoursie (1919-2010), der skrev »Sundbybergs-prologen«, hvis hovedfigur er arbejderen på vej hjem fra natarbejde på fabrikken. Digtet slutter i en kraftfuld fanfare. Det var den, Palme gerne citerede:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her