Racisme i litteraturen
Læsetid: 8 min.

Var Karen Blixen racist? Ja, siger litteraturforsker, men hun var også meget andet

Lørdag bliver en ballet om Karen Blixen genopsat i en udgave, der fjerner hendes stereotype blik på sorte. Men hvor kolonialistisk var hendes blik egentlig? Vi har spurgt direktøren for Rungstedlund og en litteraturforsker
Karen Blixen med sine ansatte på sin kaffefarm i Kenya. Det er Farah, der sidder nummer to fra venstre i forreste række. Han var hendes hushovmester og er også en karakter i balletten ’Blixen’.

Karen Blixen med sine ansatte på sin kaffefarm i Kenya. Det er Farah, der sidder nummer to fra venstre i forreste række. Han var hendes hushovmester og er også en karakter i balletten ’Blixen’.

The Granger Collection

Kultur
24. september 2022

Karen Blixen er populær i Danmark. Hendes liv inspirerer stadig – 60 år efter forfatterens død – til fortællinger i film som Pagten fra 2021 og senest serien Drømmeren på Viaplay, der havde premiere denne uge. De to fortællinger beskæftiger sig slet ikke eller i ringe grad kritisk med Karen Blixen som kolonialist.

Men i en genopsætning af balletten Blixen på Det Kongelige Teater, som har premiere lørdag, er hendes stereotype fremstilling af Blixens tjener Farah ændret, som Information har beskrevet i denne uge, ligesom kikuyerne, der arbejdede på kaffefarmen, ikke længere bliver repræsenteret som skygger, men mennesker. Det er en ændring af opsætningen fra 2019.

Karen Blixen er langtfra populær i Kenya, hvor hun levede fra 1914 til 1931. I 2006 kaldte journalisten Dominic Odipo i en klumme i Kenyas største dagblad, The Standard, Blixen for en af de europæere, der har voldt mest skade på ikke blot Kenya, men hele det afrikanske kontinent.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ngugi Wa Thiong'os kritik af Blixen er ikke overraskende præget af hans eget kulturelle bias – ikke kun i den forstand at han naturlig-&-rimeligvis er vred på den europæiske kolonialisme, som hun jo var en del af, men også fordi han fejllæser hende fundamentalt. Da jeg hørte ham tale i København engang i 80'erne, var hovedpunktet at hun frakender afrikanerne menneskelig rationalitet ved at sammenligne dem med dyr. Som artiklen gør rede for, er det i sig selv nedsættende tænkt eller ment fra Blixens side, men det er naturligt at en afrikaner – også en der som Thiong'o er europæisk uddannet – stejler.

Dur ses nemlig generelt anderledes i afrikansk kultur og folklore end i europæisk: i de europæiske folkeeventyr optræder de som positive Hjælpere eller Prøver (Prins Hvidbjørn, æslet i Mor Hulda), med én undtagelse: ulven. I afrikanske eventyr er de dæmoniske modstandere. Så kategorien "dyr" er i udgangspunktet anderledes for en ældre afrikaner end for en jævnaldrende europæer.

Et interessant emne, som her kun kan antydes ...

UPS: "i sig selv IKKE nedsættende tænkt eller ment" ... undskyld! (Hvorfor f..... har Information ikke en ordentlig måde at vise det man skriver på inden man sender det af sted? jeg kunne kun se 2/3 af det på skærmen....)

Nå ja, og så er "Dur" naturligvis = "Dyr". Undskyld igen!

Kære Ole Meyer

Ingen frygt - regnskabet står i mol. :)

jens christian jacobsen

Katren Blixen - en god og velmenende dansk racist?
Var hun ikke også spiseforstyrret?

Jeg kan varmt anbefale at læse Løvinden af Tom Buk-Swienty, der giver et nuanceret billede af personen Karen Blixen. Hun var som udgangspunkt en del af en usympatisk kolonialismekultur, som udnyttede den lokale befolkning. Når man har læst den, må man tænke - hvor må afrikanerne hade os. Personligt vil jeg ud fra Tom Buk-Swientys bog ikke betegne Karen Blixen som racist, men hun var snobbet og lagde uhyre vægt på titlen baronesse , som hun fik i ægteskabet med Bror Blixen. Men når man ser på vurderingen af Karen Blixen, kan det jo ikke udelukkes, at man er afhængig af, hvad man synes om hendes forfatterskab. Siger det én noget eller siger det ikke én noget. Jeg kan godt huske Ngũgĩ wa Thiong’os tale som jeg overværede i 1980. der gik et gib igennem forsamlingen. Tænk at nogen vovede at anfægte et dansk litterært ikon som Karen Blixen.