Interview
Læsetid: 9 min.

Koreograf skriver kolonialistiske stereotyper ud af stor ballet om Karen Blixen

Når balletten ’Blixen’ om Karen Blixens liv lørdag genopsættes på Det Kongelige Teater, bliver det med ændringer i koreografien, som er sket efter samtaler med en konsulent. Koreograf Gregory Dean understreger, at han selv har valgt at ændre sin egen koreografi, efter han fik åbnet sine øjne: »Min kunst er ikke større end dansernes og kikuyuernes menneskelighed«
En scene med kikuyuerne som skygger fra den første opførsel af balletten ’Blixen’ i 2019 er fjernet i genopførslen. I stedet bliver de repræsenteret med videoprojektion.

En scene med kikuyuerne som skygger fra den første opførsel af balletten ’Blixen’ i 2019 er fjernet i genopførslen. I stedet bliver de repræsenteret med videoprojektion.

Henrik Stenberg/Det Kongelige Teater

Kultur
21. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Hvis man i 2019 sad i Det Kongelige Teater og så verdenspremieren på helaftensballetten Blixen – og på lørdag genser den, når den bliver genopsat, vil det være en anden oplevelse. Ud over at være rykket fra Gamle Scene til Operaen og de forventelige skift i rollebesætningen er visse scener ændret eller helt taget ud. Det drejer sig om scener med Karen Blixens tjener Farah, der i den nye version får en større rolle – og scener med kikuyuerne (Kenyas største etniske gruppe, red.), der arbejdede på Blixens kaffefarm, er helt fjernet. I den første version blev de præsenteret som skygger af dansere klædt i sort, nu bliver de i stedet repræsenteret med filmoptagelser af dem – og deres kunst projiceret på en skærm.

»Der var nogle forhold og relationer, som jeg synes kunne være mere tydelige, men den største ændring er helt klart Farah, og hvordan vi håndterer kolonialisme og kikuyuerne,« siger Gregory Dean, der er forestillingens koreograf og står bag ændringerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her