Portræt
Læsetid: 6 min.

Annie Ernaux skriver politisk kærlighedslitteratur

Klassesamfundet kan læses i en håndbevægelse, tidens gang i et dameblad. Årets modtager af Nobels Litteraturpris, Annie Ernaux, kommer via det hverdagslige, kvindelige og private på sporet af den fælles tid
Vinderen af årets nobelpris i litteratur, Annie Ernaux, skriver for alle dem, der bliver glemt, når hovednavnene skal listes op.

Vinderen af årets nobelpris i litteratur, Annie Ernaux, skriver for alle dem, der bliver glemt, når hovednavnene skal listes op.

Leonardo Cendamo

Kultur
7. oktober 2022

Det er på alle måder en stor forfatter, der er modtager af årets nobelpris i litteratur. Men ikke en Stor Forfatter i traditionel forstand – som herren i det intellektuelle hus, der fortæller allegorier om det moderne menneskes sind og udlægger verdensordenen. Nej, den franske forfatterinde Annie Ernaux gør tværtimod den mindste ting og de mest almindelige liv til den store fortælling. I hendes romaner er det ikke krigsheltene, politikerne eller popstjernerne, der fylder, men de småhandlende, bønderne, kostskolepigerne og lærerinderne. Dem, som lige så godt kunne blive glemt. Hun skriver tidens stof frem – og hun skriver mod den glemsel, som tiden også kan være.

Hendes værk er dybt politisk, klassebevidst og feministisk. Men Ernaux er også et litteraturhistorisk nybrud, fordi hun finder en ny sproglig form at rumme tingene og fællesskabet i. Hun skriver ikke Bildungsromaner, men skaber beholdere for tid og levet liv. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Marie-Christine Poncelet

Tak for en denne flotte redegørelse af Annie Ernaux s smertefuldt værk, hvor erindringer er forbundet til det tabt og hvor at tilhøre de undertrykte og fattige er forbundet med skamme, bitterhed og sorg.
Annie Ernaux er politisk engageret og har støttet Jean Luc Mélenchon og hans parti " les insoumis" på venstrefløjen.
Hendes bøger der omhandler om hendes mor , " une femme" og hendes far : " la place" er fantastiske.