Fantasy
Læsetid: 8 min.

Fantastiske dyr har gennem kunsthistorien altid været mere virkelige, end man skulle tro

Fantasy findes ikke kun i bøger og film, men også i billedkunsten, hvor St. George har kæmpet med drager så længe, som Bibelen har eksisteret. Her er nogle af de vildeste væsner, det menneskelige øje har frembragt – fra tekopper med pels til småborgerlige enhjørninge
Helt frem til starten af det 20. århundrede optrådte Albrecht Dürers næsehorn fra 1515 i skolebøger som en naturalistisk gengivelse af det store dyr.

Helt frem til starten af det 20. århundrede optrådte Albrecht Dürers næsehorn fra 1515 i skolebøger som en naturalistisk gengivelse af det store dyr.

Albrecht Dürer via Wikimedia Commons

Kultur
14. oktober 2022

I 2019 mente arkæologer i Indonesien at have fundet det ældste hulemaleri nogensinde. 44.000 år gamle skulle tegningerne i grotten være. De forestillede dyr, mennesker – og en blanding. Mennesker med haler, mennesker med fuglehoveder. Fundet er formentlig den første kendte skildring af overnaturlige væsner. For mennesket har skabt fantasidyr lige så lang tid, som vi har skabt kunst.

Men nogle gange er det slet ikke meningen, at kunsten skal overgå fantasien. 

I år 1515 frembragte den tyske kunstner Albrecht Dürer et træsnit, hvis motiv ved første øjekast ligner, ja, et næsehorn. Men noget stemmer ikke. Dyret har skel på benene, en art panserskjold på ryggen, og mere end ét horn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

I betragtning af, at Albrecht Dürer ikke skal have set et pansernæsehorn, er det faktisk ramt så nøjagtigt, at jeg tvivler lidt på, at det kan være rigtigt:

https://www.google.com/url?sa=i&url=http%3A%2F%2Fwww.rejseglimt.dk%2Fnep...