FILMINSTRUKTØRER
Læsetid: 11 min.

På sporet af den europæiske auteur: Er europæiske arthousefilm blevet dårligere?

Engang flokkedes alle dannede mennesker i biografen, når der kom en ny film af Truffaut, Fassbinder eller Kieślowski. I dag er det svært at få øje på europæiske instruktører, der nyder samme status og sætter dagsordenen i den kulturelle offentlighed. Filmjournalist Freja Dam går på jagt efter den europæiske auteur
Nogle af de store europæiske auteurer, da de var på toppen i sidste århundrede: François Truffaut, Jean-Luc Godard, Agnès Varda, Rainer Werner Fassbinder og Krzysztof Kieślowski.

Nogle af de store europæiske auteurer, da de var på toppen i sidste århundrede: François Truffaut, Jean-Luc Godard, Agnès Varda, Rainer Werner Fassbinder og Krzysztof Kieślowski.

Sofie Holm Larsen

Kultur
5. oktober 2022

Den franske instruktør François Ozons biografaktuelle film Peter von Kant er en homage til den tyske mesterinstruktør Rainer Werner Fassbinders trekantsmelodrama Petra von Kants bitre tårer fra 1972. Filmen åbnede årets Berlin-festival og fik pæn omtale, ligesom de fleste film af Ozon gør. Den flittige 54-årige prisbelønnede festivaldarling regnes for en af europæisk films mest fremtrædende instruktører. Men har du, kære Information-læser, booket biografbilletter til filmen?

Det havde du som dannet og kulturelt oplyst menneske for længst gjort, hvis vi havde befundet os i 1972, og det var den nye Fassbinder-film, der var tale om. Det er i hvert fald den påstand, jeg satser på at efterprøve i denne artikel.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Gro Hellesdatter Jacobsen

Mike Leigh instruerede ikke Sorry We Missed You. Det gjorde Ken Loach. Leighs seneste film, Peterloo, fik vist slet ikke dansk biografpremiere

For mig er handlingen i en film (og bøger) et vigtigt element, så jeg gider ikke læse artikler, som spoiler filmene for mig. Der er fx. for mig ingen grund til at se Östlunds film, fordi jeg nu ved, at den berømte brækscene tager 20 minutter. Øv! Og det er sket flere gange i den sidste tid, at Informations anmeldere spoiler film og bøger på den måde. I det mindste kunne I advare på forhånd. :-(