Interview
Læsetid: 11 min.

Skuespiller Zar Amir Ebrahimi: »Jeg ved godt, det er brutalt, men han gjorde det jo. Han dræbte 16 mennesker«

Den danske oscarkandidat ’Holy Spider’ kommer med sine skildringer af vold mod kvinder i Iran på et højaktuelt tidspunkt. Vi har mødt filmens eksil-iranske hovedrolleindehaver, Zar Amir Ebrahimi, der mener, det er vigtigt at vise brutaliteten. Chok over vold er ifølge hende et privilegium forbeholdt dem, der ikke er vokset op i voldelige regimer

Zar Amir Ebrahimi har selv mærket det iranske præstestyres »sygdom af patriarki og religion« helt ind i knoglerne, da en sexvideo med hende i 2006 blev spredt mod hendes vilje, og hun blev nødt til at flygte. Regimet udtrykte øjeblikkeligt dyb forargelse over videoen og vedtog senere, at produktion af pornografi skal kunne straffes med dødsstraf.

Frederik Danielsen

Kultur
21. oktober 2022

Der er mange scener fra den biografaktuelle Holy Spider, der brænder sig fast.

I en af dem er filmens hovedperson, journalisten Rahimi, alene på sit hotelværelse efter en dag på sporet af seriemorderen The Spider Killer. Ind på værelset træder politibetjenten Rostami, der indtil da har været Rahimis (lidt vrangvillige) allierede. Han besøger hende under påskud af at ville snakke om sagen, men hans sande ærinde viser sig hurtigt, idet han inviterer hende på date, og da hun høfligt svarer nej, vender stemningen øjeblikkeligt. Han går gennem værelset og læner sig langsomt ind til hende, mens hun krymper sig sammen i hjørnet. Så hvisker han en sætning, der i al simpelhed rummer et helt samfunds indbyggede misogyni:

»Du er jo typen.«

Typen, der rejser alene; typen, der er selvstændig; typen, der måske har haft en kæreste før.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her