Essay
Læsetid: 38 min.

Mathilde Walter Clark om landbruget: I den tid, det tager at læse denne tekst, er 800 pattegrise døde

Landmanden er ikke længere landmand, men virksomhedsleder, og Danmark er verdens mest dyretætte land. Men dyrene ser vi aldrig. De lever en spøgelsestilværelse i lukkede bygningskomplekser, hvorfra udsigten altid går mod bundlinjen. Hvilket vil sige mod større anlæg med flere dyr og flere anlæg med større dyr. Velkommen til Åbent Landbrug anno 2022
Landmanden er ikke længere landmand, men virksomhedsleder, og Danmark er verdens mest dyretætte land. Men dyrene ser vi aldrig. De lever en spøgelsestilværelse i lukkede bygningskomplekser, hvorfra udsigten altid går mod bundlinjen. Hvilket vil sige mod større anlæg med flere dyr og flere anlæg med større dyr. Velkommen til Åbent Landbrug anno 2022

Sofie Holm Larsen

Kultur
2. december 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

1.

Mennesket er mig bekendt det eneste dyr, der producerer andre dyr. I sidste halvdel af det 20. århundrede blev den praksis sat i system og organiseret i industriel skala, i Danmark i et omfang der ikke overgås af noget andet land i verden.

Trods sin minimale størrelse produceres der her i landet mere end to hundrede millioner dyr om året, grise, køer, fugle (kyllinger, høns, ænder og så videre) – og indtil for nylig også mink –, hvis kød, æg, mælk og skind processeres og sælges til konsum, primært i udlandet. Dansk landbrug optager mere end tres procent af landets samlede areal, som til gengæld ejes og forvaltes af stadigt færre mennesker: 0,6 procent af befolkningen. Nu er der kommet en bog, Dansk Landbrug 1945-2020, som giver et kulturhistorisk overblik over perioden, hvor den udvikling fandt sted.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ufatteligt at en forfatter vil bruge så meget "krudt" på at udtrykke sit voldsomme had til moderne landbrug og kæmpe så meget imod samfundsudviklingen på KUN et erhverv over de sidste 50 år.
Og tilmed nedgøre alle de landmænd der sørger for, at så mange mennesker kan få mad mindst 3 gange om dagen. Landmandsfamilier der dagligt arbejder for at passe dyr og marker efter bedste evne og ud fra de MANGE krav og regler det øvrige samfund har opstillet for, at de kan få gode og sunde fødevarer på den bedste og billigste måde.

Samme skæbne er sket med den lille smed, den lille købmand, den lille bager, den lille skole, det lille sygehus osv.

Jeg vil foreslå forfatteren, at tilbringe sommeren på Hjerl Hede og dermed kunne glæde sig selv over, at leve i den fortid der skitseres som den ideelle tilværelse for dyr og mennesker og glæde sig over sin egen tilværelses midtpunkt for sjælen.

Imens vil jeg som landmand glæde mig over, at lave sunde fødevarer til de næsten 80 % der mener at landbruget i DK har en passende eller for lille størrelse. Velbekomme

Peter Amstrup, Carsten Bjerre og Svend Jespersen anbefalede denne kommentar

Det er så grotesk at levende væsner kan få sig til at betragte andre levende væsner som PRODUKTER . Og synes at dyremishandling foregår i en god sags tjeneste.

Per Kaas Mortensen, Lise Lotte Rahbek, Torben Skov, Lone Hansen, Ditlev Palm, Eva Schwanenflügel, Elise Friis, Pia Kühnell, Helle Bovenius, Karen Grue, Torben Arendal, Annette Finnsdottir, Carsten Munk, Flemming Kjeldstrup, Klaus Lundahl Engelholt, Jesper Kloppenborg, jens christian jacobsen, Estermarie Mandelquist, Niels-Simon Larsen og Birthe Gawinski anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Tusind tak for artiklen. Ufattelig kynisme man får indsigt i.
Se filmen Gunda. Den handler om en so, der føder og opfostrer sine grise.

Intet under at nogle forsvarer det, der ikke bør forsvares med alle mulige mærkelige argumenter. Det har vi været vant til gennem mange år.
Vi vænner os til brutalitet, som en også siger, og så kan man lige gå en runde og se på, hvad vi egentlig finder os i - og deltager i.

Lise Lotte Rahbek, Torben Skov, Lone Hansen, Lars Knudsen, Eva Schwanenflügel, Elise Friis, Pia Kühnell, Helle Bovenius, Karen Grue, Torben Arendal, Carsten Munk, Mogens Holme, Flemming Kjeldstrup, Klaus Lundahl Engelholt, erik pedersen, Estermarie Mandelquist og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Essensen af naturen. Spis eller bliv spist.

# Mathilde Walter Clark

Tak for et yderst oplysende essay med uhyggeligt meget stof til eftertanke!

Per Kaas Mortensen, Svend Elming, Jan August, Torben Skov, Kim Køhler, Lone Hansen, Mette Møhl, Ditlev Palm, Eva Schwanenflügel, Elise Friis, Helle Bovenius, Karen Grue, Annette Munch, Tove Overgaard, Mogens Holme, Flemming Kjeldstrup, Niels-Simon Larsen, Anders Reinholdt, erik pedersen, jens christian jacobsen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Man kan måske undre sig over, at nogen kan få sig selv til at spærre dyr inde i små båse, så de knap kan røre sig, men som det også siges i artiklen, er det noget, man vænner sig til. Man bliver ufølsom over for andres lignelse, hvad enten det gælder dyr eller mennesker, og vi må heller ikke glemme, at det er gode, kristne mennesker og socialdemokrater (hvad næsten alle er), der gør det her. Som sædvanlig har man alle mulige forklaringer for, at det er godt at udføre denne brutalitet.

Lise Lotte Rahbek, Torben Skov, Lars Knudsen, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Karen Grue, Inger Pedersen, Carsten Munk og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Flemming Kjeldstrup

For at bespise en lille bitte del af verdens befolkning vælger vi så at lade vores lille land overskide uden nogen videre økonomisk fordel.

Per Kaas Mortensen, Holger Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Thomas Helbo Hansen, Lone Hansen, Lars Knudsen, Niels-Simon Larsen, Eva Schwanenflügel, Elise Friis, Helle Bovenius, Karen Grue, Torben Arendal, Inger Pedersen, Anders Reinholdt, Erik Bresler og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Fantastisk flot essay, oplysende og bevidsthedsudvidende ( jeg kan ikke lige finde et bedre ord).
En oplysning mangler jeg dog. Jeg mener at have læst at overskuddet i landbruget stort set svarer til de tilskud som landbruget modtager, fra DK og EU. Hvis det er tilfældet, skulle det være økonomisk muligt (rationelt!) at omlægge landbruget? Så er det bare befolkningen og dens politikere som skal rykke (inde i deres hoveder).

Per Kaas Mortensen, Jan August, Christina Laugesen, Annette Munch, Mette Møhl, Dorte Hildebrandt, Ditlev Palm, Lars Knudsen, Niels-Simon Larsen, Eva Schwanenflügel, Elise Friis, Pia Kühnell, Flemming Kjeldstrup, Karen Grue, erik pedersen, Torben Arendal og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Mennesket er mig bekendt det eneste dyr, der producerer andre dyr

Jeg mener nu at have læst at myrer holder bladlus som "malkekvæg" for at konsumere deres afføring, den næringsrige "honningdug".

Niels-Simon Larsen, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Tak for en rigtig god beskrivelse af det uhyre, som store dele af dansk landbrug har udviklet sig til.
Udover den rædselsfulde behandling af dyr, så fourener landbruget også grundvandet og dermed vandløb og i sidste ende havet.
Insekter bliver udryddet og jordens mikroliv dør.
Vi mennesker bliver fyldt med kemikalier og resistente bakterier.
Hvornår holder dette vanvid op?

se eller gense Food Inc:
https://vimeo.com/31813990

Torben Skov, Bent Sørensen, Lone Hansen, Lars Knudsen, Niels-Simon Larsen, Torben Arendal, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Anders Reinholdt, Inger Pedersen og Flemming Kjeldstrup anbefalede denne kommentar

uhyggelig læsning, godt man ikke spiser kød. Der er virkelig noget for Danmark at rydde op i, lang vej til et dyreetisk samfund og en skamplet for Danmark

Lars Knudsen, Estermarie Mandelquist, Elise Friis og Karen Grue anbefalede denne kommentar

Efter endt lytning kan jeg genkende - og være stort set enig i artiklen.

Fik desuden den tanke undervejs, om der måske kunne være en tilsvarende sammenhæng mellem "industialiseringen" af danske børn og unge - og de problemer, de åbenbart bøvler rundt med?

Og nej, jeg burde ikke have sat industrialiseringen i citationstegn - for det ER sgu da industrialiserings-tankegang fra vuggestue til faglært/universitet!

Ok, det var et sidespring...

Lise Lotte Rahbek, johnny volke, Jan August, Vibeke Juel, Morten Jensen, Mogens Holme, Niels-Simon Larsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Nu er det ikke svært på et medie som Information, at samle sympati for synspunkter som i indlægget.

Problemet er bare, at ude blandt almindelige mennesker, som der trods alt er nogle hundrede tusinde flere af, end Informationslæsere - jeg ved godt, at det ikke bekymrer jer, som er for proletariatets diktatur og andre totalitære politiske systemer - så må I lige starte med at få opbakning til et forbud mod frikadeller og flæskesteg og den slags.
Og det vil med garanti ikke lykkes for jer.
Det ved I også godt selv.

Så de et er en billig omgang, at støtte det her.
Hvilket ikke betyder, at jeg ikke er enig.
Jeg lever selv vegetarisk.
Men jeg er ikke helt SÅ naiv...

@jens christian jacobsen

Personligt modsiger jeg ikke skribenten. Men der er ingen landmand der ønsker at smågrisene dør før de er slagte modne.

Men når antallet af grise i en produktion går op, så stiger tabet også. %vis er det det samme. Men det ser voldsomt ud når der kun ses på tælleren.

jens christian jacobsen

@Ib Christensen
Det er selve den logik du nævner, der resulterer i de rædselsfulde forhold for dyrene. Og for miljøet. Og for os forbrugere. Baseret på et helt erhvervs kynisme, ligegyldighed. Bare prisen er lav.
Et naivt spgsm: hvis landmændene er så ægte bekymrede for hver gris der dør, hvorfor så ikke indrette produktionen, så det ikke sker?
Så kan det ikke længere 'betale sig?'
So be it. Så må de landmænd finde et andet arbejde.

Helle Bovenius, Lars Knudsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

jens christian jacobsen
04. december, 2022 - 07:14

Det er længe siden, det var den enkelte landmand, der var ejer af sin bedrit og havde det valg.

I dag er han enten prioritetsbestyrer eller ansat til det grove arbejde af de egentlige ejere, f.eks. kapitalfonde eller andre finansselskaber.

jens christian jacobsen

Inger Pedersen:
Det tvivler jeg ikke på. Men så meget desto nemmere for den enkelte bedriftsbestyrer at finde et andet job? Han har så ingen (eller få) af egne midler i klemme?
Men jeg har altså svært ved at finde undskyldninger for det produktions- og markedsbaserede syn på dyrevelfærd, som Clarks artiklel fortæller om.

Kan kun være enig i, at der ikke findes undskyldninger her - kun konstateringer og
forklaringer.

Til de mange, der stadig lever i en kognitiv dissonans og mere eller mindre ubevidst støtter denne civilisationens største moralske forbrydelse - kan jeg kun anbefale at se følgende mesterlige og pædagogiske fremstilling af problemet og dets essentielle karakter: En kollektiv fortrængning og fremmedgørelse af en rædselsfuld og ubekvem sandhed - nedarvet som kultur og tradition

https://www.youtube.com/watch?v=YnQb58BoBQw

Der er ganske enkelt intet acceptabelt forsvar for dette uvæsen. Der er kun løgn, fortrængning og samvittighedsdrab.

Animalsk landbrug vil gå samme vej som tobak, alkohol, slaveri og sexisme: I løbet af de næste generationer vil der ske et kollektivt skred i den offentlige mening vedr. dette spørgsmål - og animalsk produktion vil blive marginaliseret og ugleset, indtil det evt. vil blive forbudt ved lov. Det vil tage endnu nogle generationer - men der er ingen tvivl om trenden. Den er i fuld gang - og denne artikel er netop eet af mange udtryk for det.

Det er intet mindre end en værdigmæssig kulturevolution, vi står midt i - og ingen ved, hvad bliver det næste - eller hvor det ender?

/O

hannah bro, Helle Bovenius, Achim K. Holzmüller, Dorte Nielsen, Svend Elming, Lars Knudsen, Niels-Simon Larsen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Willy Johansen: “ jeg ved godt, at det ikke bekymrer jer, som er for proletariatets diktatur og andre totalitære politiske systemer”.
Sikke noget fis at fyre af. Hvis det skal ned på det plan, må man da kalde dig nazist.

Kære Mathilde Walter Clark

Det er et helt formidabel godt og lærerigt essay du har skrevet. Bravo. Jeg har ikke lært så meget på så kort tid siden jeg læste Pikitty. Tusind tak for det. Jeg køber fra nu af udelukkende økologiske fødevarer.

Med venlig hilsen
Klaus Klein

jeg var en af de blegskravlede københavnerdrenge fra stenbroen der blev sendt med toget på bondegårdsferie en lang sommer i Jylland – og det var en herlig oplevelse – jeg var 10 og lærte at køre en rød Ferguson i fuld fart på bulede markveje – MEN jeg undrer mig over hvorfor Venstre Danmarks Liberale Parti hænger i skaglerne på landbrugets kulturelle narrativ når det ikke eksisterer som folkelig livsform udover mørnede familiefotoalbummer i udkantsgeografien – måske er det bare refleksive dødskramper inden de sidste springer ind i målfotoet som lilla socialliberale demokrater – appendix: dette er ikke en pisk ! – dette er ikke en gulerod .)

Tak for den meget detaljerede gennemgang.
Grisen er et af vores klogeste dyr, faktisk klogere end hunden, og når den får plads er det et sjovt og godt dyr at omgås. (Får den lov, kan den hutigt med sin tryne pløje en græsplæne op. Så derfor er den bedst i en indhegning).
til Niels-Simon Larsen 3/12 -08.23: Jeg tror ikke, der er mange socialdemokrater, alle dem jeg kender er trofaste venstretilhængere.
Til Thomas Østergaard 3/12 - 14.53: Ja myrer holder bladlus, men jeg mener ikke de som sådan opforstrer dem. Og slet ikke på samme måde som vi opforstrer grise.
I øvrigt kommer der i forårssemestret fra "Offentlige foredrag" en aften om myrer.
Du kan læse mere om offentlige foredrag, der livestreames til over 300 steder i landet på ofn.au.dk. De kan stærkt anbefales.

Niels-Simon Larsen

Lone Hansen: Jeg anvendte bare Schlüters gamle konstatering, at vi alle i bund og grund er en slags socialdemokrater på nær den yderste rød-grønne venstrefløj.
Nu får vi se med regeringsforhandlingerne, om han ikke får ret igen.

Jesper Johannsen

Tyskland er langt den største svineproducent i EU. På anden pladsen ligger Spanien. Danmark er en lille spiller globalt. Det gælder også svineproduktionen. De største enkelt producenter i Kina har en år produktion, som overstiger hele den danske svineproduktion. Og hvad vi tjener på gyngerne sætter vi til på karrusellerne og meget mere til på sigt. For der følger ingen regning med til konsekvenserne af det intensive landbrug der udøves i Danmark. At sprede tusinde af tons af kemikalier på næsten 60% af Danmarks landarealer er en gratis omgang med statsstøtte for det danske landbrug. Efterregningen på ødelægte grundvandsreservoire og biodiversiteter betaler fremtidens skatteydere.

Men sådan har hele det liberale kapitalistiske forbrugssamfund været i årtier. En gratis omgang med uoverskuelige konsekvenser til følge. Og der er bestemt ikke udsigt til forandring andet end lidt på overfladen. Men det for os da til at fæle vi gør noget ved udfordringen alt i mens vi drøner videre. Kørselsfradraget er i øvrigt sat op pr. 01. januar 2023. Så nu kan det betale sig at køre endnu længere på job.

Naturen det billige skidt, det er bl.a. os.

hannah bro, Helle Bovenius og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

60.000 landbrugsmennesker 60% Danmark 3% BNP – et absurd forholdstal for flyvover Danmark – storindustrielt trøstesløst skamplettet nyttelandskab med monokulturer og KZ–kødfabrikker – og den kvalmende propagandavideo med strømlinet wirtschaftswunderkind som lejrvagt der fremturer pervers produktionsbusiness – Hannah Arendt beskrev Eichmann der reducerede jøder som Stücken med ondskabens banalitet – faneme for ulækkert brækop .)

#Knud Jeppesen.
“ gode og sunde fødevarer på den bedste og billigste måde.”
Jeg har lyst til at skrige “luk lortet”
Samtale er virkelig vanskelig når man ser helt modsat på hvad der er nat og dag. Der er brug for nogle brobyggere eller lignende.

Tak for en lang og vigtig artikel, der satte mange tanker i gang, men også samlede nogen.
Jeg tror at det mest skræmmende i artiklen er at få præsenteret det faktum, at udenlandske kapitalfonde og lignende uhindret kan opkøbe danske landbrug og fortsætte den onde spiral. Det burde være stoppet.
Men glubsk kapitalisme gennemstrømmer alt i artiklen, og dette store dyr lader sig ikke bremse - slet ikke med Venstre i en regering.
I slutningen af 60'erne sagde lederen af den i Roskilde beliggende Statens (Slagteriernes?) Forsøgsstation for Svin i (usikker på navnet) sin stilling op, fordi de svin, de nu fik ind, havde kød lig det som selvdøde grise havde. Det er mere end 50 år siden.

Tilføjelse: Niels-Henrik Hansen er "glemt" i de officielle ting på nettet, men jeg fandt ham her:
https://www.information.dk/1997/10/kampen-svineriet

Niels-Simon Larsen

Jan August: Tak, og så har vi jo lige haft sagen mod Stiig Markager, der dog blev frikendt og dermed fik lov at sige sandheden om landbrugets udledninger og ødelæggelser af havbunden.