VM i Qatar
Læsetid: 11 min.

Information boykotter VM i Qatar. Det gør de andre medier ikke

Hverken TV 2, DR eller nogen danske aviser planlægger at boykotte dækningen af VM-kampene i Qatar. Heller ikke selv om flere af aviserne har skrevet ledere, der bakker op om boykot. Information er undtagelsen. Vi spørger de andre hvorfor ikke – og os selv hvorfor
»Til dette VM er omkostningerne så groteske, og det fælles gode dybest set er så underordnet, at vi vil ikke deltage i udbredelse af teatret. FIFA og Qatars mål er, at teatret er så stærkt, at det vil tie om det blod, det er blevet til under. De vil have den rene fodbold, og det nægter vi at udbrede som avis,« siger Rune Lykkeberg.

»Til dette VM er omkostningerne så groteske, og det fælles gode dybest set er så underordnet, at vi vil ikke deltage i udbredelse af teatret. FIFA og Qatars mål er, at teatret er så stærkt, at det vil tie om det blod, det er blevet til under. De vil have den rene fodbold, og det nægter vi at udbrede som avis,« siger Rune Lykkeberg.

Sigrid Nygaard

Kultur
19. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Søndag begynder årets største og alle tiders måske mest skandaløse sportsbegivenhed, VM i herrefodbold i Qatar.

TV 2, DR og de fleste danske aviser har kritiseret den korruption i FIFA, der har ført til beslutningen om at afholde slutrunden i den lille menneskerettighedsforladte ørkenstat, som har misbrugt migrantarbejderes arbejdskraft til at bygge stadioner og infrastruktur.

Alligevel kommer samme medier til at dække de sportslige begivenheder, der kommer til at udspille sig på de spritnye fodboldbaner i 64 kampe frem mod finalen den 18. december.

Hvorfor? Vi har spurgt nogle af dem. 

»Sport er en civilisation, som man skal forsøge at beskytte«

Martin Krasnik, chefredaktør, Weekendavisen (som på lederplads argumenterer imod boykot)

»VM er en politisk og en sportslig historie. Den politiske historie har vi ligesom andre dækket længe og meget kritisk. Særligt med Asker Hedegaard Boyes dækning, han har været en af de måske mest kritiske sportsjournalister overhovedet.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak til Information, at I er fodbold fri. De andre medier læser/ser jeg ikke, da fodbold , set med mine briller fylder for meget. Når man så tænker på de arbejdsforhold, det hele bygger på, så burde det slet ikke være afholdt i landet.

Marianne Rosenkvist , Espen Bøgh, Jack Jackson, Eva Kjeldsen, Alvin Jensen, Karen Møller Grothe, Steen K Petersen, Ole Olesen, Ejvind Larsen, Lillie Andersen, Ole Jensen, Tommy Clausen, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Rasmus Kristiansen, Peter Beck-Lauritzen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Plus til Holger: samt alle de penge, under og over bordet! Hvor blev " sporten" af?
-har du penge, så kan du få- osv. Rædsomt!

Espen Bøgh, Alvin Jensen, Steen K Petersen, Ole Olesen, Ejvind Larsen, Dan Jensen, Svend-Erik Runberg, Holger Nielsen, Lillie Andersen, Ole Jensen, Tommy Clausen, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar

Luk all penge sport, pengesport er syg, forfor er penge sporten så prop fyld af griskhed, magt, og penge.....hold da helt ...hvad det er sygt. Forbyd det omgående!!

Alvin Jensen, Ejvind Larsen, Svend-Erik Runberg, Holger Nielsen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

1) information “skriver jo ikke så meget om sport”. Jo, det vedgud I gør!
2) “journalister er sat i verden for at fortælle hvad der sker…” Hm, på stadioner i høj grad, men i forbavsende ringe grad ix i udrejsecentre, i koncertsale, på biblioteker, m.m.fl. steder….
3) Flovt og afslørende for branchen at Information kommer til at gå enegang, men godt “den lille pjosker” (“Gittes” guldkorn) gør det. ..
Argumenterne for ikke at gøre det kunne jo lige så godt vendes og bruges som spørgsmål om hvorfor der så ikke ofres nævneværdige resurser på menneskerettighedsbrud der vitterligt foregår HER, i dette land? på ulighed, på handicappedes liv, på de trængte kulturudbud m.m.? Alt sammen noget der kunne dækkes uden store rejseomkostninger, “grønt”… men det ville selvfølgelig stille nogle krav til journalister og til redaktioner…

Hans Aagaard, Stella Nielsen, Ejvind Larsen, Holger Nielsen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg er med på et boycut, for selv om det måske ikke bliver opfanget i Qatar så er det immervæk et statement. Har bare ikke bestemt mig for om det også skal gælde at bette på kampene. Hvad mener panelet - er vi ude i et all in eller er det ok at støtte Danske Spil ?

Alexander Jensen

FIFA-præsident Infantino går full retard i tale:

"Hvem bekymre sig om migrantarbejdernes forhold?
Det gør Qatar"

Never go full retard!

Er det ikke bare nu, vi skal pakke kufferten og rejse hjem?

Alvin Jensen, Christel Gruner-Olesen, Ejvind Larsen, Per Bøggild og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Svend-Erik Runberg

Infantino betyder spædbarn.
Mon ikke det forklarer meget?

Rolf Andersen, Alvin Jensen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Svend-Erik Runberg

@ Tommy Clausen.
Enig! - Kald ikke "penge-sport" = (professionel sport) for sport.
Kald det hvad det er: Show og cirkus!

Svend-Erik Runberg

@ Søren Kristensen
Man støtter ikke et firma eller en forretning ved at handle der.
Man støtter, når man ikke forventer at få noget til gengæld!

Denne artikel var formentlig (forhåbentlig) skrevet før Infantinos ... øh .... hvad skal man kalde sådan noget?

Jeg så ikke finalen i '92, fordi jeg (lidt ungdommeligt naivt) ikke mente, at fodbold burde være vores eneste og største grund til folkefest - der MÅTTE være noget vigtigere at samles om. Måske er virkeligheden nu endelig kommet på bølgelængde med mit unge sind, og bøjer sig i ørkenstøvet for at give mig ret - der er meget vigtigere ting end fodbold.

Alvin Jensen, Christel Gruner-Olesen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Svend Jespersen

Nøj, hvor vi dog gungrer!

Eller måske burde det snarere være: "Nøj, hvor vil vi dog gerne proklamere for alverden, at vi mener, Information hører til blandt "de rene", medens resten af mediverdenen må tælles blandt de mindre rene.

Willy Johannsen, Hans Aagaard, Torben Kjær Andersen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar

Man skal til Politiken for at finde et langt mere seriøst bud på hele problematikken:

https://politiken.dk/debat/klummer/art9085929/Vores-egne-lukkede-gr%C3%A...

Søren Kristensen

@Sven-Erik Runberg
Du understreger min pointe.
Jeg forventer da ikke noget, når jeg spiller på Oddset. I det lange løb taber jeg jo penge ligesom de fleste andre, men heldigvis går overskuddet (efter sigende bl.a) til godgørenhed.
Vidste du iøvrigt at Family Man (amerikansk tegneserie antihelt) går ned i kiosken og lægger penge på disken, uden at tage kuponen med sig, af samme årsag - altså at pengene alligevel er tabt! Det kunne jeg dog ikke finde på.

Alexander Jensen

Family Guy?

Torben Siersbæk

Jeg har abonneret uafbrudt på Inf i et par menneskealdre (i hvert fald siden ca 1968), og det bliver jeg nok ved med.

Avisen har haft et svingende forhold til sport generelt, og til fodbold specifikt. Der har aldrig været megen omtale i bladet, og det er sådan set ok. Man kan jo ikke dække alting i hele verden på det budget, Inf render rundt med.
I 11 år (67-78) havde vi fornøjelsen af at et af fyrtårnene i dansk sportsjournalistik, Per Høyer Hansen, var avisens inspirerende og vidende SPORTSredaktør.

Det generer mig, at Rune Lykkeberg nu pudser glorien over at det kommende - netop påbegyndte VM i fodbold - ikke dækkes af hans redaktion og på print og net. For det er da en af de mest gratis omgange selvros, jeg kan mindes i RL's tid som chefredaktør.

Indrømmet: han er vældig god til at markedsføre sig selv - og i en eller anden udstrækning også avisen - men ind imellem får jeg for meget af det cirkus, han er direktør for og sandelig selv optræder i.

Det her er en af de gange, hvor kvalmen truer!

Jørn Stjerneklar, Willy Johannsen, Svend Jespersen, Alan Frederiksen, Alexander Bak, Hans Aagaard og Torben Kjær Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

(@Alexander Jensen
Beklager jeg kaldte det en tegneserie, det hedder en animeret sitcom: https://en.wikipedia.org/wiki/Family_Guy)

Alan Frederiksen

For kort tid siden blev jeg klar over, at DBU og de andre forbund, der påtænkte at lade deres landsholdsanførere bære regnbuefarvede anførerbind kunne have undladt at spørge FIFA om hvilke sanktioner de kunne forvente. Forbundene var parate til at betale en bøde. Når de så spørger FIFA og FIFA bliver klar over forbundene er parat til at betale en bøde, svarer de selvfølgelig, at det vil få sportslige konsekvenser. Det får nu forbundene til at aflyse deres aktioner. Hvis de ikke havde spurgt først, var de sandsynligvis blevet sanktioneret med en bøde, da der ikke var præcedens for andet. Pinlig opførsel af DBU´s side.

Alan Frederiksen

fra DBU´s side

Vi er den frelste brigade, vi tromler alle andre flade. Det lige hvad vi gør, det er meget vi tør.

-Arh..., fodboldsiderne fylder og har vist aldrig fyldt hverken i den trykte eller den elektroniske udgave af mediet her, - men holdningen er da fin nok, mangler måske lidt bund.

Vi skal naturligvis ikke tie stille og lade oliesheikerne få lov til i stilhed at undgå vores kritik offentligt og på banen direkte eller ved symbolske handlinger imod undertrykkelsen, for accepterer vi dette sådan som vi her i dag er vidne til, at FIFA udsteder dekret om straf for at spille med anførerarmbind for regnbue folket og deres rettigheder og anerkendelse som mennesker i vores verden.

Tillader vi undertrykkelsen skal vi blot huske på, - det en dag vil ramme os selv i fremtiden

Martin Niemöller, tysk teolog og præst - "beskyldes" for følgende udsagn:

"
Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist.
Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand.
Da de spærrede socialisterne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist.
Da de spærrede jøderne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde.
Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere.
"

Det er netop essensen i hvorfor vi skal protestere imod umyndiggørelse og undertrykkelse af andre, for kun ved protest i fællesskab imod undertrykkerne kan og vil vi blive respekteret som mennesker på lige fod med vore undertrykkere, - de respekterer nemlig ikke passiviteten hos os.

Det gælder dig, mig og alle der i fællesskab skal gå op imod disse undertrykkere,
-ganske som vore forfædre i tidens løb har kæmpet for vores frihed fra stavnsbånd og andre bånd, frihed for ikke at være en ressource som blot kan udnyttes - som var det en "arbejdsmine" der skulle udgraves og udbyttes.

DBU og dets medvirken sammen med andre fodboldforbund er medløbere til undertrykkelsen - og faciliterer retten til undertrykkelsen indtrængen i vore lande, for når vore repræsentanter kan leve med undertrykkelsen og accepterer den, - sådan om vi netop har set det med spillerarmbindet, er det en dansk accept af undertrykkelsen, - for landsholdet repræsenterer jo netop Danmark, og med fodboldforbundet folkelige repræsentanter bliver det endnu mere klart undertrykkelsen af officielt accepteret.

Udsagnet: »Sport er en civilisation, som man skal forsøge at beskytte«, er vanvittigt da det anerkender retten til undertrykkelse af andre mennesker.

DBU turde ikke engang bruge nogle meget lidt provokerende træningstrøjer, der citererede FIFA's programerklæring om menneskerettigheder.

De turde heller ikke lade den spiller, der er anfører, bruge et lille regnbue-logo på anførerarmbindet.

Det store amerikanske sportstøjfirma, Nike, har et slogan: " JUST DO IT ! "

.... men det turde DBU ikke.

Link til FIFA:

https://www.fifa.com/social-impact/human-rights

“FIFA is committed to respecting all internationally recognised human rights and shall strive to promote the protection of these rights.”

... hvad er det lige, jeg har misset ??