Kommentar
Læsetid: 5 min.

Vi kommer alle til at forholde os til klimaet, enten i en revolution, en krig eller en katastrofe

Forfattere er ikke nødvendigvis nye ideers spydspidser. Men de beskæftiger sig med at formulere det, der ligger mennesker på sinde
Forfatter Maja Lucas ville ønske, at vi om nogle år kan trække på smilebåndet af dette klimafokus blandt forfatterne, men hun tror det ikke.

Forfatter Maja Lucas ville ønske, at vi om nogle år kan trække på smilebåndet af dette klimafokus blandt forfatterne, men hun tror det ikke.

Sigrid Nygaard

Kultur
11. november 2022

I 2009, da COP15 blev afholdt i København, var jeg bedøvende ligeglad med klimaet. Det var ikke noget, jeg tænkte et sekund over, og jeg blev træt af alle de indslag i medierne om klima, som dukkede op i anledning af topmødet. Jeg kedede mig over artiklerne, skimmede dem knap nok. Jeg var bare irriteret over, at de tog plads fra andre ting.

En aften under topmødet sad jeg og så ud på den smukt dalende decembersne og tænkte: Global opvarmning? Det virker ikke som et stort problem. Jeg var selvfølgelig godt klar over, at vejret i sig selv ikke modsagde den globale opvarmning, dummere var jeg heller ikke.

Men i mine tanker var det smukke snefald nærmest et poetisk bevis på, at jeg ikke behøvede at tænke på klimaforandringerne. Jeg følte endda en vis fryd ved tanken om alle de delegerede, som fik sne ned ad nakken og gled på fortovet. Nogle af dem, skrev aviserne, havde aldrig før set sne. Så kunne de lære det her i København! Og billederne af den hærgede Lars Løkke og hans bangende hammer fremkaldte ikke andet end smil hos mig. De fremkaldte i hvert fald ingen bekymring.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Kjær Andersen

Spændende ar se, hvordan den første forfatter, der går mod strømmen og anviser en fjerde vej, bliver modtaget.

Jesper Johannsen

Helt enig. Og går det som det "plejer" kommer krigen først, da vi ikke kan finde ud af andet. For blive enige om et samarbejde kommer aldrig til at ske. Hertil er magt interesserne alt alt for store. Og vi er jo allerede godt i gang med oprustningen. Ja, faktisk opruster hele verden som aldrig før. Ikke fordi vi nødvendigvis vil det. Men fordi vi er nødt til det for at beskytte os mod de andre der opruster. Catch 22. Aktier i vindmølle industrien var i går. Nu er der penge at hente i forsvarsindustrien. Uanede mængder af penge.

Jesper Johannsen

Samvirke, November 2022:

Citat start:

Spis en mangemillionær.

Der er ingen grund til at droppe oksekødet, blive vegetar eller veganer resten af livet – det er langt bedre for klimaet, hvis du spiser en mange millionær. Tal fra World Equality Report, som anerkendte økonomer står bag, viser, at den rigste 1% af danskerne udleder 10 gange så meget CO2 som en gennemsnitsdansker og næsten 1.000 gange så meget af klimagassen som en gennemsnitsindbygger i et udviklingsland. Verdens rigeste éne procent, hvilket er godt 63 millioner mennesker, udleder dobbelt så meget CO2 som de fattigste 50% i verden udleder tilsammen. De fattigste 50% udgør 3 milliarder mennesker.

Citat slut.

63 millioner mennesker udgør langt det største klimaproblem. Ikke bare deres forbrug. Men deres uberettigede formue misbruges til at holde hele verden i skak. Og de mange værdier de har beslaglangt kunne nemt løse alle verdens problemer i det omfang penge nu en gang kan gøre en forskel. Den 1% af verden befolkning ejer 85% af alle værdier. Det svare til at hver eneste af de snart 8.000.000.000 mennesker på Jorden i gennemsnit ville ej ca. 100 millioner kr., hvis de rigestes værdier blev delt ud til alle mennesker på Jorden. Så absurd rige er de mennesker. Og de ødelægger hele Verden med deres rigdom.

Ingen anden i Verdens historien har skabt så store skader på Jorden end Ronald Reagan med sine afskaffelse af topskatten I USA, som før 1982 var 70%, og nedsættelsen af selskabsskatten, som i USA var 40% før Ronald Reagan trådte til. Den omlægning og den politiske ideologi har for alvor sat gang i ødelæggelserne.

@Jesper: Jeg kan ikke få regnestykket til at gå op.

"Det svare til at hver eneste af de snart 8.000.000.000 mennesker på Jorden i gennemsnit ville ej ca. 100 millioner kr., hvis de rigestes værdier blev delt ud til alle mennesker på Jorden."

Jeg får tallet til at være ca. 2000 eller 1000 gange mindre. Med lidt almindelig søgning på nettet og division. Jeg er oprigtig interesseret - ikke polemisk interesseret. For det er et vildt tal du fremsætter, som burde mane til eftertanke hos alle, hvis den er sand.

Jesper Johannsen

Mads Lundby
13. november, 2022 - 06:46

Hvor mange milliarder dollars mener du de 85% af verden værdier, som 1% ejer udgør? Det tal er grundlaget for beregningen. Du må jo så mene det tal er 2000 eller 1000 mindre end mit estimat.

Hvis du har det tal, så skrev det gerne til mig her. Så tager vi den herfra.

Jesper Johannsen

https://www.information.dk/udland/2017/01/rapport-otte-maend-ejer-lige-s...

Alene de rigeste 8 personer i verden ejede i 2015 lige så meget som 50% af verdens befolkning. Og det er så bare de 8 rigeste. Den 1% rigeste udgør i 2022 ca. 77.000.000 personer. Så det bliver et stateligt beløb.

Jesper Johannsen

https://videnskab.dk/kultur-samfund/den-rige-del-af-verdensbefolkningen-...

Den ekstreme rigdom skal afskaffes, hvis Verden bare skal have en lille chance for at undgå et klimakollaps og en ødelagt planet, hvor livet ikke længere er værd at leve på for de fremtidige generationer.

Det er et valg som skal tages. Og det skal tages nu. Ellers er det for sent.

Mit skøn var bare hevet fra diverse sider på nettet. Skøn over verdens værdier varierer voldsomt og kan sikkert også gøres op på mange måder. Men lad os nu tage det bedste tal jeg har kunnet finde på stående fod (jeg er ikke økonom). Forbes skriver i 2021 at verdens velstand har rundet 1/2 kvadrillion dollars (amerikansk korte skala). https://www.forbes.com/sites/oliverwilliams1/2021/06/10/worlds-wealth-hi...
Omregnet i kr. bliver ca. 3,6*10^15 kr. Divideret med 8.000.000.000 mennesker giver det ca. 449.000 kr. pr verdensborger. Det tal er ca 222 gange lavere end 100 mio kr.