Nye ord optages i det danske sprog, racistiske ord trender på Twitter, og ordet ’fed’ fjernes fra musikvideo

De fleste af de småhistorier, vi har været optaget af i ugens løb, handler om ordvalg. Hvilke ord skal blåstemples som korrekt danske, hvilke ord skal tolereres på Twitter og i musikvideoer, og hvordan deklarerer man satire, så ingen misforstår den?
I denne uge er der blevet stillet det ældgamle filosofiske spørgsmål: Kan en kunstner lave kunst, der skildrer stigmaer i samfundet uden utilsigtet at reproducere selv samme stigmaer?

I denne uge er der blevet stillet det ældgamle filosofiske spørgsmål: Kan en kunstner lave kunst, der skildrer stigmaer i samfundet uden utilsigtet at reproducere selv samme stigmaer?

NIPI/ Ritzau Scanpix

Kultur
4. november 2022

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget den

De nye danske ord, der spejler os

Kan I huske Den Danske Ordbogs pandemideprimerede opdatering sidste år? Med ord som antivaxxer, coronapas, prepper og reboarding? I år er 252 nye ord tilføjet, og stemningen er alt til trods blevet bedre her i det danske sprog: forsyningsproblem, konspirationsteoretiker, blåskjorte, transfob og multisyg er trælse tidstegn, jovist. Men hvem kan til gengæld ikke lide en skægmejse, fennikelfrø, gullaschsuppe, en klovnefisk, en nygravid, en dramaqueen, trætjære, mangolassi og pisang, noget tildigtning, fløjlsand, barokviolin i sweatpants, søsterkærlighed og en havhave?

Det er nu også efter bogen at skrive, at noget gør naller, og at man ikke skal slacke som specialesumper, ikke groome eller sende random hadbeskeder. Ølbowling og beerpong er også danske nu, så skål for dem og for bomuldssatin, leadguitar, FOMO, bratwurst, hanukkah og – ikke mindst – hegeliansk! Læs dem alle på ordnet.dk.

Katrine Hornstrup Yde

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Christian de Thurah

Hvis vi sletter ordet “fed” fra dansk, vil det være et betragteligt indhug i manges ordforråd.

Alan Frederiksen

Johs. Nørregaard Frandsen i en artikel i Kristeligt Dagblad under overskriften "Fede tider"
"Det får sikkert ordene og samtalerne til at glide bedre, når der smøres med fedt. Der er ikke det, der ikke kan være fedt eller fed. En fed fest og et fedt gilde. Jeg har også hørt om en strandbred, hvor der »bare lissom gik nogen så edder-kodyl-stang-fede sild«. Fedt nok, ikke? Anvendt på den måde er adjektivet »fed« et forstærkerord, der udtrykker noget godt, lækkert, rart, behageligt. Det fik formentlig den funktion engang i løbet af 1960'erne i ungdomskulturerne og hippiemiljøerne."
"I dag er det ikke blot forbeholdt ungdomskulturerne. Der kan såmænd sagtens ryge op til flere gange »fedt nok« eller »det var da et fedt forslag« hen over bordet på et agtværdigt lærerværelse."
"I hvert fald kan man høre sig til, at det for-stærkende adjektiv fungerer fedt i sproget. Ingen misforstår det, og det er vel et af de væsentlige succeskriterier for sproget."
"I øvrigt er denne brug af ordet fed slet ikke så ny. Det vil man kunne overbevise sig om ved at gå på jagt i Ordbog over det Danske Sprog. Siden salig Holbergs 1700-tal har adjektivet fed såmænd kunnet betyde »noget som frembyder gode, rige vilkår«.
"Man har jo da også længe før ungdomsoprøret i 1960'erne kunnet have en fed bankbog, en fed forretning eller et fedt embede. Ordbog over det Danske Sprog opregner også en række eksempler på »fed« i Det Gamle Testamente, således et sted i Esajas 5.1.: »En vingård på en fed høj«. Fed kan således betyde »frugtbar«. Hverken mere eller mindre. Den betydning er delvis glemt, tror jeg, i det mere officielle sprog. Fedt er nemlig ved at blive synonymt med livsfare. Fedt om hjertet. Velstandssygdomme. Blodpropper. Kredsløbsforstyrrelser."
"Men samtidig fastholdes den anden betydning af noget rart, livsbekræftende, frugtbart altså i slangsproget. Og det er jo da egentlig fedt nok, mand! "
https://www.kristeligt-dagblad.dk/kirke-tro/fede-tider

Det er fedt at være fed på den fede måde