Feature
Læsetid: 12 min.

Verdens rigeste mand har fået nyt legetøj. Et stykke legetøj, der har ændret den offentlige samtale

Det forholdsvis lille sociale medie Twitter har påvirket og formet den offentlige debat uproportionalt meget. Milliardæren Elon Musks køb og magtovertagelse kan blive dets undergang – men det klarer vi nok, siger eksperter
Siden stiftelsen i 2006 har Twitter spillet en central rolle i blandt andet Det Arabiske Forår, Occupy Wall Street og amerikansk politik. I 2014 delte komiker Ellen De Generes verdens måske mest kendte selfie og  i 2017 igangsatte skuespiller Alyssa Milano #MeToo-bevægelsen.

Siden stiftelsen i 2006 har Twitter spillet en central rolle i blandt andet Det Arabiske Forår, Occupy Wall Street og amerikansk politik. I 2014 delte komiker Ellen De Generes verdens måske mest kendte selfie og  i 2017 igangsatte skuespiller Alyssa Milano #MeToo-bevægelsen.

Katrine Bælum

Kultur
11. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Techentreprenør, polemiker og verdens rigeste mand, Elon Musk, har i et tweet defineret begrebet ytringsfrihed.

»Jeg håber,« skrev han i april efter sit 44 milliarder dollar store købstilbud på det sociale medie Twitter, »at selv mine værste kritikere vil forblive her. For det er, hvad ytringsfrihed handler om.«

Det tweet står i dag i et tragikomisk lys. 

I forrige uge overtog den selverklærede ytringsfrihedsfundamentalist nemlig endelig magten med Twitter – det sociale medie, der ifølge eksperter og iagttagere formentlig er det sociale medie, der har haft måske størst betydning for den offentlige samtale i nyere tid – efter et langt og rodet forløb. Siden er der sket lidt af hvert.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Now i can rule the woooorld...

Ses på Mastodon...

Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Heidi Larsen og Mads Troest anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Nogle mennesker har tjent så mange penge at de begynder at give temmelig store portioner af dem væk til godgørende formål. Tag fx Bill & Melinda Gates fond. Man kan håbe på at Musk vælger at give Twitter væk til menneskeheden, så snart og hvis det løber rundt økonomisk og med det ene formål at udvikle- for at bevare - et frit (så frit som muligt) og uafhængigt medie. Det er selvklart et stort håb. Nu må vi se som om det også kan indfries. Hvis ikke, så forsvinderTwitter bare, for hvem gider en lille blå fugl, hvis den ikke kan flyve?

@Søren Det var da et fromt ønske. Det tror jeg dog næppe kommer til at ske. Elon Musk virker ret intelligent, men har også et kæmpe ego, er temmelig højreorienteret og frem for alt forretningsmand.

»Musk er jo god til at markedsføre Mastodon for tiden,«

Det må man sige. Der har aldrig været så meget trafik, og flere servere har været næsten i knæ.

Forøvrigt er Mastodon kun en del (om end den største) af det større "Fediverse" (Jeg hare ikke hørt en god dansk oversættelse?).

Læs mere om det på bl.a. https://fediverse.party og https://fediverse.info

Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Lars Knudsen anbefalede denne kommentar

> "Der har aldrig været så meget trafik"

Det har også medført andre "udfordringer" end bare kapacitet: https://www.hughrundle.net/home-invasion/

Jeg kan fint klare mig uden Tvitter, Facebook, whatever els migt come.
JEG HAR INFORMATION.
Den skulle de tage og prøve og så findes der jo stadig muligheder for brevvekslinger og bla., bla., bla. i en uendelighed.