Interview
Læsetid: 10 min.

’Bad Bitch’-instruktør: »Hvis man ser ud, som vi gør, får man i Danmark roller som prostitueret«

’Bad Bitch’ er den første afrodanske tv-serie, og den er blevet til i trods. Det fortæller seriens manuskriptforfatter og hovedrolleindehaver, Diêm Camille, og instruktør, Patricia Bbaale Bandak, der begge er vokset op med ikke at kunne se sig selv på lærredet eller skærmen i danske film og tv-serier

Bad Bitch er den første danske dramaserie med afrodanskere foran og bag kameraet. Manuskriptforfatter og hovedrolleindehaver, Diêm Camille, og instruktør, Patricia Bbaale Bandak

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
9. december 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

»Har vi overhovedet eksisteret? Det er, som om de film og serier, der bliver lavet, er lavet i en boble. Jeg kan ikke genkende det Danmark, der skildres i dem. Det er hundrede procent hvidt,« siger Patricia Bbaale Bandak.

Hun er født i Uganda, men opvokset på Falster, uddannet instruktør på Den Danske Filmskole. Og så har hun instrueret tv-serien Bad Bitch, hvis fire afsnit lange første sæson lige nu kan ses på DR TV. Bad Bitch er den første danske dramaserie med afrodanskere foran og bag kameraet, og den er skrevet af Diêm Camille – sammen med Asger Kjær – der også spiller hovedrollen som afrosalonejeren Nikki. Camille, der har ivoriansk baggrund, kunne som skuespiller kun få småroller i danske film og serier, og derfor valgte hun at skabe sit eget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Poul Anders Thomsen

Det er vel ikke helt rigtig. Vi har da flere afrodanskere, som har gået vejen før de skønne damer, Dîem og Patricia. Hvad med Hella Joof, hun er en kæmpestjerne, kendt og elsket af alle danskere, såvel brune, gule, sorte som hvide. Der er da ikke nogen som ikke kan lide Joof eller prøver at holde hende nede. Hun har sikkert måtte kæmpe hårdt for sin succes, men kan man finde en i underholdningsbranchen, som ikke har måtte det, sort, gul, brun eller hvid?

Lise Lotte Rahbek

Jeg kender mange, som føler eller har følt sig marginaliseret, også selvom de er hvide i huden blandt hovedsageligt hvide. Man kan skille sig ud i udseendet, men også alder, socialgruppe, interesser, attitude, personlighedstype, sygdomme eller evne til at få et job.
Mange finder en vej til et fællesskab- og nogle gør ikke.

Jesper Johannsen

Jeg er lille, tyk og små skaldet med en skæv næse. Jeg får aldrig en direktør stilling i Danmark.

Henrik Plaschke

Diskussionen om hvem der skal spille hvilke roller, fik mig til at mindes et portræt af Séphora Pondi, jeg læste for nylig. En ung fransk skuespillerinde, der er opvokset i et socialt boligbyggeri som datter af forældre fra Cameroun. Af afrikansk oprindelse sagt med andre ord.

Hun arbejder nu på det kendte La Comédie-Française i Paris, hvor hun bl.a. har en vigtig rolle i en opsætning af Shakespeares ”Kong Lear” (hun spiller Kent). Senere på sæsonen skal hun spille hovedrollen i Euripides’ Medea.

https://www.lemonde.fr/campus/article/2022/11/04/sephora-pondi-puissante...

jens peter hansen

Vestjyder fremstilles som bondesnu, primitive, reaktionære og lettere grinagtige. På fodbold -landsholdet er der vel en fire fem stykker der har afrikanske rødder . Gud ved hvor mange fra Lolland som bliver exponeret i offentligheden uden at de fremstilles som sociale tabere og politiske analfabeter. Uha!

Hvordan bliver kaukasiske repræsenteret i denne serie ?
Er der nogen, jeg kan spejle mig i en-til-en ?

...eller er det rent faktisk muligt, at relatere til -og føle sig repræsenteret af et menneske som ikke nødvendigvis udadtil ligner en selv en-til-en ???

Selvfølgelig skal der være mangfoldighed og repræsentation, men jeg syntes godt nok, at der er meget kynisme og overfladiskhed blandt 'det yngre' segment, i fht at kræve en en-til-en fysisk repræsentation... Kun at se lige der, hvor de ikke føler sig set og 'a n e r k e n d t ', og så glemme alle andre perspektiver og sammenlignelige skæbner...
Ikke skide sympatisk, når man råber så højt selv.

Desuden...sådan en kommentar her...
'»Har vi overhovedet eksisteret? Det er, som om de film og serier, der bliver lavet, er lavet i en boble. Jeg kan ikke genkende det Danmark, der skildres i dem. Det er hundrede procent hvidt,« siger Patricia Bbaale Bandak.'
...der er også noget, der hedder historisk kontekst...den kan man ikke ignorere og så kræve validitet på ens egne synsvinkler.

Vi er alle 'ofre'.....

Lise Lotte Rahbek

Ninna Maria Slott Andersen
Det ser ud til at du har bidt mærke i det samme i artiklen, som jeg.
Jeg føler mig sandelig ikke repræsenteret i hverken medierne eller i Folketinget for den sags skyld.
Men .. kan man forlange at de andre ligner en selv?

Det var dog utroligt, hvordan sådan et interview, der ret stilfærdigt påpeger den helt åbenlyse afrodanske underrepræsentation i dansk tv og film, kan få folk til at råbe mig, mig, mig, hvad med mig. Det vækker sgu mindelser om alle de hvide mennesker, der ikke kunne lade være med småfornærmet at påpege all live matters, da Black Live Matters bevægelsen tog fart herhjemme. Ikke alting handler om dig!!

David Zennaro og Sara Sindberg Bentsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hvad synes man om serien ?Jeg prøvede, men måtte give op..

Torsten Jacobsen

Ssh, Jens Peter Hansen..

Vi taler ikke om kvalitet, her..vi taler om repræsentation..

Men siden du nu spørger, er det skam bestemt en kvalitet i sig selv, at serien produceres af mennesker med en afrodansk baggrund..

Lidt ligesom det er en kvalitet i sig selv ved skolekoncerten, at det netop er ens eget barn, der står og spiller.. ;)

jens peter hansen

Hvis man har set indledningen så er det nu ikke lige en skolekoncert man kommer til at tænke på...

Torsten Jacobsen

Jeg har ikke set indledningen, så dit udsagn må for mig stå til troende :)

..Jeg lider af en besynderlig allergi, ser du.. kan slet ikke udholde DR-produceret dramatik..om det så er sort/hvid eller i farver.. :D