kulturkommentar
Læsetid: 2 min.

Kulturministeren skal hjælpe med at få hjulene i gang i film- og tv-branchen, men der er uenighed om hvordan

Aftalen om streamingtjenesternes betaling af kulturbidrag, der blev indgået i januar, skal genbesøges. Det siger den nye regering, der vil have, at streamingtjenesterne kan vælge mellem at betale bidraget eller forpligte sig på investeringer
Den nye kulturminister, Jakob Engel-Schmidts (M), har overtaget ministeriet efter Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Den nye kulturminister, Jakob Engel-Schmidts (M), har overtaget ministeriet efter Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Kultur
17. december 2022

Der er splittelse i film- og tv-branchen mellem producenterne og de kreative. Det viser sig, efter at den nye regering har annonceret, at den vil genbesøge aftale om det såkaldte kulturbidrag på seks procent, som alle streamingtjenester i Danmark – Netflix, HBO Max, Disney+, TV 2 Play, Viaplay – skal betale af deres omsætning. En ny aftale er simpelthen en del af regeringsgrundlaget.

Medieforliget står uændret på nær dette punkt, hvor regeringen vil »afsøge muligheden for at erstatte kulturbidraget med en ordning, hvor udbyderne kan vælge mellem en forpligtelse til at investere i dansksproget indhold eller betale en afgift«.

De røde partier, der stemte for kulturbidraget, er rasende over, at aftalen skal laves om. I film- og tv-branchen er stemningen blandet. De blå partier, der i sidste øjeblik trak sig ud af aftalen om kulturbidraget, der blev vedtaget i januar, er derimod glade for regeringens udmelding. Det samme er producentforeningen:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her