Feature
Læsetid: 10 min.

Det var først med udtrykket ’nepo baby’, at internettet fik øjnene op for kulturel kapital

Med udtrykket ’nepo baby’ er internettet begyndt at påpege, at mistænkeligt mange skuespillere og modeller er født med guldske i munden og gode forbindelser i arvematerialet
Model og skuespiller Lily Rose Depp, der er datter af Johnny Depp og Vanessa Paradis, er med sine 160 centimeter ikke oplagt til modebranchen.

Model og skuespiller Lily Rose Depp, der er datter af Johnny Depp og Vanessa Paradis, er med sine 160 centimeter ikke oplagt til modebranchen.

Alberto Pizzoli

Kultur
13. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Internettet har som regel teflon: Et emne lander på den varme pande, men glider hurtigt af.

Men en diskussion, der ikke synes at gå væk lige foreløbig, er en slags Bourdieu 2.0 – for internettet ser ud til have opdaget sociologiens gamle observation af kulturel kapital. En yngre generation af journalister og brugere af sociale medier gør i disse måneder et imponerende arbejde med at optrevle, hvordan berømthed tilsyneladende går i arv.

Det kulminerede lige før jul 2022 med et særnummer af New York Magazine, hvor flere artikler kortlægger stamtræslignende forbindelser på tværs af underholdningsindustrien og kultureliten.

Der er de velkendte forbindelser – Drew Barrymore kommer ud af et helt dynasti af Hollywood-kendisser. Det samme gør Ben Stiller. Og Sofia Coppola blev først latterliggjort for sine skuespilevner i faren, Francis Ford Coppolas, tredje Godfather-film – men har siden bevist sit eget værd som instruktør af blandt andet Lost in Translation. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

John Johansen

Det må jeg nok sige! Internettet har endeligt bemærket forekomsten af nepotisme inden for kultur og medie verdenen.
Det kan undre mig, at det først sker nu, man kan bare lade blikket glide henover det Danske medie, kultur og politiske landskab, der er det ikke til at se nepotismen, for bare 2 og 3 generations kendte.

Kay Max Jensen, Carsten Wienholtz, Torben Arendal, Rikke Petersen, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kristiansen, Morten Balling og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
John Johansen

Lidt godt er der, når det kan lade sig gøre i det fuldstændig skøre modelhysteri, hvor alle skal være anorektisk lange, at der kan være en model, der åbenbart når 160 cm over jorden.

Lise Lotte Rahbek

Det kan med andre ord være noget urimeligt at bede børn af berømtheder om blive tømrere, ejendomsmæglere eller konditorer, hvis de aldrig er blevet præsenteret for de muligheder som arbejdsliv.

Vel ikke mere urimeligt end at foregøgle børn af lavere middelklasse, at de kan valse lige ind på hvilken som helst uddannelsesinstitution og hvis de så arbejder hårdt nok (på studierne), så får de fede karrierer. Det sker jo ikke hvis de ikke indlærer de sociale koder samtidig og skaffer sig en netværk, de kan bruge til at blive introduceret hos nogen, som kan hjælpe dem frem.

Så meget for den sociale mobilitet, som oftest antager mytisk form.

Naja Abelsen, Brian Andersen, Rasmus Kristiansen, Rikke Petersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar