Kulturkommentar
Læsetid: 2 min.

Det gode ved ’Det sidste ord’ er ikke dødskonceptet, men den lange, levende samtale i primetime

’Det sidste ord’ er hverken en succes på grund af døden eller Mikael Bertelsen, men fordi det er noget så sjældent som en lang samtale i primetime med et levende menneske, der har noget på spil og noget på hjerte
Mikael Bertelsen hjælper nu afdøde Lise Nørgaard hen til stolen i ’Det sidste ord’.

Mikael Bertelsen hjælper nu afdøde Lise Nørgaard hen til stolen i ’Det sidste ord’.

Simson&Zartov/ TV2

Kultur
13. januar 2023

Årets foreløbig mest sete fjernsynsprogram er den fjerde og seneste udgave af Det sidste ord, Mikael Bertelsens interview med Lise Nørgaard, som TV 2 viste søndag aften. Også de foregående fire udsendelser fra 2021 og 2022 med Bent Fabricius-Bjerre, Uffe Ellemann-Jensen og Povl Dissing var seerhit.

Programmet er ellers ekstremt langsomt og uden megen fikumdik: To mennesker sidder over for hinanden i et tv-studie og fører en samtale. Der er ingen roterende kameraer, ingen breakere, ingen seerinddragelse, ingen klip eller musik. Ingen hastværk, ingen pop.

Men så alligevel er det hele én stor omgang fikumdik. Konceptet er, at programmet først bliver vist, når den interviewede person er død. Det har den konsekvens, at den interviewede kan sige, som vedkommende vil – for når det vises, vil personens tid på jorden være ovre.

»Du ville i princippet kunne tilstå et mord, uden det fik nogen konsekvenser,« siger Mikael Bertelsen for eksempel til Bent Fabricius-Bjerre, som tænksomt svarer: »Jo, for mine efterladte.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Freddie Vindberg

Det er journalistik, når det er værst.

Jeg får det dårligt.

Christian Bruun

Konceptet er sygt.

Næ - det er fint at høre et forstandig menneske udtrykke sig - det er faktisk rigtigt fint.

Jesper Johannsen

Skriftemål eller syndsforladelse, afhængig af bekendelse, for åben skærm. Ateister må nøjes med at brænde op i kælderen badet i deres synder. Eller bare bære deres hemmeligheder i graven uden dramatik. Gad vist hvad der ellers ligger på lageret for 2023, 24, 25?

Bent Fabricius-Bjerre har en pointe. For hvilken efterladt har f.eks. lyst til at se og høre sådan et program med ex. "Sir" James Wilson Vincent Savile?

Jeg hader formatet, men hvem kan sige nej til Dissing, Elleman, osv.

Hvis disse fyrtårne vil give deres sidste minutter, så vil jeg som middelmådig dansker labbe det hele i mig.

Hvad enten man støtter Dissings kamp for individuel frihed, eller Ellemans kamp imod frihed for de fattige, så er det umuligt at benægte dybden af disse ikoners ar arbejde.

Jeg kan føle mig uenig med dem på det personlige plan, men jeg ønsker at de vinder hver eneste politiske kamp.