Interview
Læsetid: 13 min.

Jakob Engel-Schmidt mener, at Kulturministeriet har fyldt for lidt: »Og det er jeg ved at lave om på«

Den nye kulturminister er ivrig kulturbruger og har skrevet digte, siden han var teenager. Men han er ikke belastet af kulturpolitiske erfaringer, hvilket han anser som en fordel: »Alle kan begejstre mig og gøre mig interesseret og komme med de bedste argumenter,« siger Jakob Engel-Schmidt, som også lover flere penge på kulturbudgetterne
Jakob Engel-Schmidts far er pottemager, og det var der ikke mange penge i, da kulturministeren voksede op.

Jakob Engel-Schmidts far er pottemager, og det var der ikke mange penge i, da kulturministeren voksede op.

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
13. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Da Jakob Engel-Schmidt tager imod os i receptionen i Julius Bomholts gamle ministerium i Nybrogade i København, har han i 25 dage kunnet kalde sig Danmarks 25. kulturminister. Det virker til at passe ham rigtig godt. Han hilser hjemmevant og siger samtidig med professionel ydmyghed, at fotografen og jeg jo sikkert har sat vores fødder her flere gange, end han selv har.

Det har vi nu ikke.

Selv om Jakob Engel-Schmidt er en dreven politiker, ligner han ikke på overfladen en typisk kulturminister – omend der var en del kultur i hans barndom. Faren er kunsthåndværker og moren ivrig museumsgæst.

Han er født i 1983 i Birkerød, »i Schlütters fattigfirsere ude på Tornevangsvej«, som han siger, og derude var der ikke mange penge i at være pottemager, som hans far var. Familievirksomheden leverede tallerkener til landets første Michelin-restauranter og skåle til Den Gamle By i Aarhus, og det var i begyndelsen »ikke en fed forretning«. Så han voksede op med tøj fra Mødrehjælpen og kødfri dage et par gange om ugen. Alligevel prioriterede moren at tage ham og hans søskende med på samtlige museer i hele Storkøbenhavn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Ministeriet blev jo dog grundlagt på bl.a. det bekendte interview med statsminister Viggo Kampmann, der udtrykker et stort ønske om at inddrage kunsten og litteraturen i velfærdssamfundets værdigrundlag. Så det er snarere en tilbagevenden til kulturpolitikkens kerne, Engel-Schmidt udtrykker.
Foreløbig er jeg på lige præcis kulturens område meget fortrøstningsfuld. Ikke kun pga. løftet om flere penge, men pga. en offentliggørelse om især ministerens aktive deltagelse i kulturlivet (ikke som selvproducerende, selvom det også var et kendetegn for Bomholt).

Ete Forchhammer , Carsten Bjerre, Alan Frederiksen og Willy Johannsen anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Connie Hedegaard var en dygtig Miljøminister (2004-2007). Danmarks Naturforening var meget begejstret for hende efter de havde været lagt på is af hendes forgænger Hans Christian Schmidt. Så partifarve er ikke altid afgørende.