Da Jakob Engel-Schmidt tager imod os i receptionen i Julius Bomholts gamle ministerium i Nybrogade i København, har han i 25 dage kunnet kalde sig Danmarks 25. kulturminister. Det virker til at passe ham rigtig godt. Han hilser hjemmevant og siger samtidig med professionel ydmyghed, at fotografen og jeg jo sikkert har sat vores fødder her flere gange, end han selv har.
Det har vi nu ikke.
Selv om Jakob Engel-Schmidt er en dreven politiker, ligner han ikke på overfladen en typisk kulturminister – omend der var en del kultur i hans barndom. Faren er kunsthåndværker og moren ivrig museumsgæst.
Han er født i 1983 i Birkerød, »i Schlütters fattigfirsere ude på Tornevangsvej«, som han siger, og derude var der ikke mange penge i at være pottemager, som hans far var. Familievirksomheden leverede tallerkener til landets første Michelin-restauranter og skåle til Den Gamle By i Aarhus, og det var i begyndelsen »ikke en fed forretning«. Så han voksede op med tøj fra Mødrehjælpen og kødfri dage et par gange om ugen. Alligevel prioriterede moren at tage ham og hans søskende med på samtlige museer i hele Storkøbenhavn.
Ministeriet blev jo dog grundlagt på bl.a. det bekendte interview med statsminister Viggo Kampmann, der udtrykker et stort ønske om at inddrage kunsten og litteraturen i velfærdssamfundets værdigrundlag. Så det er snarere en tilbagevenden til kulturpolitikkens kerne, Engel-Schmidt udtrykker.
Foreløbig er jeg på lige præcis kulturens område meget fortrøstningsfuld. Ikke kun pga. løftet om flere penge, men pga. en offentliggørelse om især ministerens aktive deltagelse i kulturlivet (ikke som selvproducerende, selvom det også var et kendetegn for Bomholt).
Connie Hedegaard var en dygtig Miljøminister (2004-2007). Danmarks Naturforening var meget begejstret for hende efter de havde været lagt på is af hendes forgænger Hans Christian Schmidt. Så partifarve er ikke altid afgørende.