Nekrolog
Læsetid: 5 min.

Lise Nørgaard skabte sit eget frigjorte kvindeliv og et varigt bevægende hovedværk

Lise Nørgaard, som brød med den plads, hun var tiltænkt i et provinsborgerskab, og valgte sin egen vej, så sig selv som journalist før noget andet, men hun vil for altid blive husket som forfatter til ’Matador’, der blev et holdbart bud på en moderne nationalforestilling

Les Kaner/Ritzau Scanpix

Kultur
3. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

For en eksklusiv, talentfuld og professionel person som Lise Nørgaard, der lige akkurat med sine 105 år nåede at få årsskiftet med, var det skæbnens ironi, at det netop var alderen, der også definerede hende i de senere år. Til tider mere end hendes betragtelige livsværk: Lise Nørgaard, det er jo hende med Matador, hun må da snart være 120.

Matador må nødvendigvis i disse afskedsord over en betydelig og begavet person fremhæves før alt andet. Den store tv-produktion, hvis genudsendelse ofte har frelst en mismodig tv-ledelse og nu gør det igen, blev et holdbart bud på en moderne nationalforestilling, nærmest som en nutidens Elverhøj, hvor nationen på ondt og mest godt fandt vigtige dele af sin identitet og let ramponerede ære.

Med usvigelig sikker sans for den danske provins som sindbillede på hele det danske land skabte Lise Nørgaard i samarbejde med andre skribenter og Nordisk Films Erik Balling og Henning Bahs de miljøer og typer, hvis udvikling og skæbne publikum siden kunne fordybe sig i og derigennem forsøge at forstå nogle af de træk i den nære forhistorie, der peger frem mod samtiden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jimmy Marquardsen

Hvil i fred og kærlighed.

Kurt Nielsen, Solveig Neubert, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Peter Blondin, David Zennaro og Peter Hansen anbefalede denne kommentar