Repræsentation i musik
Læsetid: 6 min.

Og de nominerede i den kønsneutrale kategori ’Årets kunstner’ er ... mænd

Trods adskillige vellykkede diversitetstiltag er musikbranchen stadig ekstremt mandet. Sidste år var ingen kvinder i top-10 på den danske streamingliste, og ved årets Brit Awards er der kun nomineret mænd til kategorien ’Årets kunstner’. Det er op ad bakke. Men der er lyspunkter, siger danske branchefolk
Harry Styles er en af de mange mænd, der er nomineret til en Brit Award for ’Årets kunstner’.

Harry Styles er en af de mange mænd, der er nomineret til en Brit Award for ’Årets kunstner’.

Geoff Robins

Kultur
20. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Sidste år besluttede folkene bag den britiske pladebranches årlige prisfest, Brit Awards, at sige farvel til de kønsopdelte kategorier. ’Årets kvindelige kunstner’ og ’Årets mandlige kunstner’ skulle fremover bare være én kategori: ’Årets kunstner’. Anledningen var, at den populære sanger Sam Smith, som hverken identificerer sig som mand eller kvinde, og som bruger pronominerne de/dem, havde kritiseret, at de ikke kunne blive nomineret hverken det ene eller det andet sted.

Forudsigeligt nok medførte beslutningen en masse ballade. For eksempel sagde den daværende konservative kulturminister Nadine Dorries til The Telegraph, at hun nu frygtede, at kvindelige musikere ville blive forfordelt. Hendes – og mange andres – bekymringer blev imidlertid gjort til skamme, da Adele fik den meget omtalte pris som ’Årets kunstner’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Carsten Kristensen

Man afskaffer kategorien Årets kvindelige kunstner - resultat, nul kvinder nomineret.
Kvindehuset er nu overtaget af trans-kvinder - Lesbiske feminister udelukkes på en søgt påstand om, at de er "transfobe".
Transkvinder kan nu udkonkurrerer kvinder i flere sportsgrene.
Øh, hvad fanden sker der lige for kvindekampen??

Søren Kristensen

At blande det hele sammen, som om køn ikke spiller nogen rolle - eller er til forhandling - er som at blande æbler og pærer. Det kan man selvfølgelig godt, under overkategorien: frugt. Det ændrer barer ikke ved at der stadig er noget der hedder æbler, som ikke er det samme som pærer, ligesom der noget der hedder mand, som ikke er det samme som kvinde. Så skulle vi ikke bare kalde en spade for en spade, et æble for et æble, en pærer for en pære, en mand for en mand og en kvinde for en kvinde?
Det udelukke jo ikke vi samtidig anerkender afvigelserne. De, der ikke passer ind i kategoriern har naturligvis også krav på et navn, men det giver bare ingen mening at blande tydeligt udmejslede kategorier sammen i en stor pærevælling, som om det kommer ud på ét, bare fordi der findes afvigelser. Der skal jo nok være et æble hist og her som mere minder om en pære og omvendt, men det gør jo ikke at vi holder op med at skelne mellem æbler og pærer - eller mænd og kvinder, for nu at blive ved emnet. Hvis vi gør det, risikerer afvigerne så ikke bare at blive gjort til syndebukke, som en konsekvens af den harme de fleste, hvis de skal være helt ærlige, sikkert føler over at blive berøvet et effektivt og logisk sprog? Kort sagt, som Kim Schumacher vist nok fik gjort opmærksom på, så er der er "kvinder, mænd og alle køn derimellem". Jeg hæfter mig så bare her ved de to første kategorier, for hvad har de gjort, siden de skal udskammes så meget at de ikke kan få lov til at optræde hver for sig?

Torben Kjær Andersen

Sproget må ikke røbe en virkelighed, der er ubekvem i forhold til, hvordan verden bør se ud. Uanset at verden trods alle de nye ord og betegnelser stadig ser ud på samme måde.

Carsten Kristensen

Ups, det er så et emne, som dem med de rigtige meninger ikke har en mening om?

Kim Morten Nissen

Carsten Kristensen
20. januar, 2023 - 14:50

Hvad er "De rigtige meninger?"