Podcast
Læsetid: 1 min.

Podcast: Kan et krigshærget Europa holde fast i, at våbenproduktion er uetisk?

I denne uges Radio Information spørger vi, om man med den ene hånd kan bruge milliarder på våben og med den anden afstå fra at investere i selvsamme virksomheder af etiske årsager. Og så skal vi tale om sandsynligheden for en storkonflikt. Og om en lidt dårlig bog og en meget god film
I denne uges Radio Information spørger vi, om man med den ene hånd kan bruge milliarder på våben og med den anden afstå fra at investere i selvsamme virksomheder af etiske årsager. Og så skal vi tale om sandsynligheden for en storkonflikt. Og om en lidt dårlig bog og en meget god film

Jesse Jacob

Kultur
14. januar 2023

‘Dødens købmænd’ kalder man dem. Og sådan har man i de seneste år i stigende grad anset våbenindustrien i de store pensionsselskaber, investeringsfonde og banker over hele Europa og har derfor formuleret ansvarlighedspolitikker med det formål at navigere uden om investeringer i våben.

Men siden Rusland angreb Ukraine har en række europæiske regeringer, herunder den danske, besluttet, at det er nødvendigt at øge forsvarsbudgetterne, og indkøber for milliarder kroner hos de selvsamme virksomheder, som pensionskasser og finanshuse stempler som moralsk anløbne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Havde du spurgt mig for halvtreds år siden ville jeg som aspirerende militærnægter have svaret at våbenproduktion er uetisk pr. definition. Men man bliver desværre klogere med alderen og ikke at der er noget i vejen med klogskab, det er snarere alderen der trykker.

Jan Kauffmann, Rolf Andersen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Hvis du har lidt ledig mønt Søren Kristensen, så kan du nu på dine ældre dage med god samvittighed investere dine penge i våben aktier.
Og tjene en god profit på samtidig!

Danmark og vores allierede har brug for at vi gør det.

Det er tid igen, og gjort rigtigt kan det booste økonomien igen:

Spørgsmål:
Hvor gavnlige var krigsobligationer til USA under 2. verdenskrig
https://historie.narkive.dk/fhYTJ5PP/hvor-gavnlige-var-krigsobligationer...

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Rolf Andersen

Det er desværre sørgeligt, at det er nødvendigt at have et militær og et politi, der er bevæbnet ... det ville selvfølgeligt være bedst, hvis lammet kunne græsse sammen med løven, og at alle overholdt loven.

Men sådan er verden ikke indrettet. Der er rovdyr, der jager andre dyr, og byttedyrene skal kunne beskytte sig. Mariehøns bruger giftstoffer for at beskytte sig mod fugle, der vil spise dem.

Putin m.fl. er rovdyr, der vil erobre territorium. Og så er det legitimt, at man kan bevæbne sig til forsvar.

Men OK, der er nogen, der vil stoppe våbenhjælpen til Ukraine … hvordan tror I så, verden vil se ud derefter ?

Hvis vi alle – mariehøns inklusive – holder op med at bevæbne os, tror I så, at lammet kan leve side om side med løven, eller mariehønen sammen med fuglen ?

Rolf Andersen

... fortsat:

Vi kan jo også afskaffe låsesmede, for vi er jo alle sammen blevet enige om, at vi ikke går ind i andres hjem for at stjæle. Og så er der jo ikke brug for dørlåse og nøgler ;-)

Jesper Johannsen

Mest af alt er det katastrofalt, at våbenproducerende lande sælger til højre og venstre og derigennem op ruster alt og alle. Krige kan kun føres med våben tilstede. Og mange mindre udviklede lande føre blodige krige med de indkøbte våben de ikke selv er i stand til at producerer.