Når oktober blæsende dykker ned i mørket, sker det også, at færgen ikke sejler. Man er ladt tilbage på øen i sus og rusk. Det er hvad, det er. Et vilkår, man må regne med. Eller omvendt. Man kan slet ikke komme hjem. Jeg bor i udkanten, jeg bor på en ø. En ø har sine egne kanter, men øen er en del af en kommune, og den hedder Lolland kommune.
Skal jeg kalde det for Udkanten? Er der nogen, der vil opponere mod dette ord? Eller lyder Vandkantsdanmark bedre? Så snart man forlader Vordingborg, fordi man skal videre til Nykøbing Falster, sker der en ændring. Man kører ind i en anden verden fjernt fra hovedstaden, dens cafeer, biografer, teatre og hospitaler, dens satellitbyer. Okay, jeg er på vej til øen. Men jeg skal først til Nykøbing F.
Nogle gange kører toget direkte til Nykøbing F fra Hovedbanen eller Ny Ellebjerg. Ny Ellebjerg er en udfordring, men den er under ombygning. Man løber rundt efter sine forbindelser gennem midlertidige tunneller og langs plankeværk. Man befinder sig på en kæmpestor byggeplads. Det ændrer sig, det bliver bare godt, det kommer til at fungere. FINT.
Der er flere penge i privatbilismen.
Privatiseringen af de enkelte strækninger uden at kræve koordinerede køreplaner og ‘tænken i helheder’ skaber problemer, som det gælder i alle ikke koordinerede forsyningskæder, med spild af enhver art til følge
hvorfor virker “del Artikel”-ikonet ikke?
Vidunderlig tekst - lad os endelig få flere Boberg-betragtninger her i avisen fra skønne Fejø, der bare trækker den ene forfatter efter den anden til.
"Losseland" lyder som et slemt udkantssted. Måske endda værre end "i det jyske".
Munter læsning, trods det sørgelige indhold. Manglende infrastruktur kan virkelig være en dræber. Men at få den til at fungere kræver koordinering - og hvornår har det offentlige været i stand til at koordinere noget som helst?? Talrige eksempler på det modsatte, f.eks. seriel opgravning af veje, isf samtidig, og senest er ejendomsvurderinger ikke koordineret med kommunerne - pinligt!!
Vi er også flyttet på landet. Næste gang venner og familie ser skævt til, at vi har to biler må jeg dele den her artikel med dem. Offentligt (hvis man kan kalde der for det) trafik er bare ikke et holdbart alternativ. Og vi bor endda kun 80 km fra hovedstaden - men trafikalt kunne vi lige så vel være på Lolland.
Det er simpelthen en grov forvridning af tingenes tilstand. Jeg ved ikke, hvad den pågældende jernbanefunktionær i Grænge har tænkt på, for togdriften i stort set hele landet er statslig eller regional. Det gamle fælleskommunale selskab LollandsBanen indgik for år tilbage i den nye konstruktion under Region Sjælland, Regionstog. kort efter omdøbt til Lokaltog. Takket være denne konstruktion har vi fået nye tog, men nogle af de gamle er stadig nødt til at køre, og de kan ikke komme ind på Nykøbing F station, efter der er blevet lagt nye spor mhp. elektrificering.
Så nogle gange i løbet af dagen, må man skifte i Grænge, det sker planmæssigt, der er fire minutter til at gå fem skridt fra det ene tog til det andet, når man skal mod Nykøbing. Når man skal mod Maribo og Nakskov, er det mindre behageligt, der skal man vente i flere minutter på perronen, inden toget kommer ind. Til gengæld er der halvtimesdrift i de timer på dagen, hvor man stadig er nødt til at bruge de gamle tog, det er faktisk derfor, man ikke helt har kunnet slippe dem endnu: pga. kapacitetsmangel.
Problemet er selvfølgelig helt anderledes med busserne, der ganske rigtigt køres af lokale vognmænd, som kommunen derfor rask væk sparer på. Og for tiden er den store kamp, som Thomas Boberg godt kunne have ofret nogle ord, at man vil indskrænke færgeoverfarterne, så han for alvor kan få et problem med at komme hjem. Det er folk ret arrige over, især fordi de er ved at indse, at det jo ikke er enorme beløb, der betales for at holde den igang, så med lidt moderat pres på de lokale byrødder kan kampen vindes.
Vi er TRÆTTE af at læse disse evindelige jeremiader om, hvor rædselsfuldt her synes at være. Folk flytter til Lolland, de gør det, fordi her er temmelig pænt, fordi der gøres temmelig meget for at skabe en grøn kommune, på trods af mange års erhvervsmæssige op- og nedture. Og når folk kommer på besøg, kan de slet ikke kende de beskrivelser, der fra tid til anden dukker op i medierne.
Med den nye køreplan er vi dog endt med at kunne komme senere fra København og til Lolland end nogensinde før, og der gøres forsøg på at styrke den del af den offentlige trafik, der har få passagerer, med de såkaldte 'plusture' - det, der andre steder, kaldes telebus.
Siden I ikke betaler skat ude i udksnten, kan I vel i det mindste betale for jeres egen transport?
ad Henrik Bjerre - Du må med udkanten mene nordøstsjælland; her betaler man ikke skat, men sin egen transport - hæ hæ