Interview
Læsetid: 6 min.

Vivienne Westwood brugte den britiske kulturhistorie i sine design og bidrog selv til den

Et par dage før nytår døde dronningen af punk, Vivienne Westwood. Hendes æstetik og rebelske facon har for evigt inspireret og ændret mode- og kulturverdenen. Marie Riegels Melchior, lektor i europæisk etnologi og modeekspert, fortæller

Med forskelligt udtryk var den britiske kulturhistorie tilstede i Vivienne Westwoods design gennem hele hendes karriere, der strakte sig over fem årtier.

Rindoff Garcia

Kultur
6. januar 2023

Den 29. december døde den 81-årige modedesigner Vivienne Westwood i sit hjem i Clapham i London.

Hun var med sit iturevne tøj, flosser, sikkerhedsnåle og det spikede hår med til at definere den måde, som de unge ’punkere’ i 70’erne udtrykte sig på.

Det hele startede i 1970 med noget så simpelt som T-shirts trykt med politiske budskaber. De blev solgt i butikken Let it Rock på Kings Road i London, som hun i 1971 åbnede med sin daværende kæreste Malcolm McLaren, der var en fremtrædende person i punkmiljøet og senere blev manager for Sex Pistols.

I 1974 skiftede butikken navn til SEX, og tøjet blev skiftet ud med mere seksualiserede beklædningsgenstande med læderdetaljer. Kroppen skulle vises frem. Grimheden skulle dyrkes.

Fra 70’erne og op til start-90’erne, hvor hun begyndte at samarbejde med sin mand, Andreas Kronthaler, udviklede Vivienne Westwoods design-dna sig, og hun blev et etableret navn på de parisiske catwalks. Tilskårede tweedjakker og korsetter og provokerende iscenesættelser er især det, man forbinder hende med.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her