Interview
Læsetid: 9 min.

Det Kongelige Teater står snart uden kongelige skuespillere

Det faste ensemble på Det Kongelige Teater synger på sidste vers. Er det et problem eller løsningen på et problem? Vi spørger den ansvarlige skuespilchef, en ensembleskuespiller, en teaterdirektør fra Aarhus Teater og formanden for Dansk Skuespillerforbund 
Kirsten Olesen i rollen som Brunhilde Pomsel i forestillingen »Et tysk liv« på Det Kongelige Teater.

Kirsten Olesen i rollen som Brunhilde Pomsel i forestillingen »Et tysk liv« på Det Kongelige Teater.

Camilla Winther

Kultur
24. februar 2023

I Kristeligt Dagblads interview med Kirsten Olesen i starten af februar kom det frem, at hun til sommer skulle spille sin allersidste forestilling som fastansat på Det Kongelige Teater. Dermed siger hun, som den sidste fastansatte skuespiller på teatret, farvel til 43 år i det kongelige ensemble. Et ensemble, der i over 200 år har været kendetegnende for den danske nationalscene i København, og som nu – efter en årelang nedtrapning af fastansatte – ikke længere eksisterer. Fra i år vil der i stedet for 20 fastansatte være op til 80 forskellige skuespillere på en sæson, som hyres ind til hver enkelt produktion.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det forekommer mig, at der faktisk har været tidligere perioder, hvor man ikke gav sig af med ensemblet på DKT, og hvor mange til stor offentlig forargelse mistede deres faste stilling.
Derudover kan man jo sige, at det er en konsekvens af tidernes forandring. Skuespilchefen siger det bedst: så kan vi også ind imellem få store internationale navne i et enkelt afmålt projekt. Tidligere var det kronen på en karriere at ende i DKTs ensemble, det blå stempel, omend uofficielt.