Forlagsbranchen
Læsetid: 14 min.

Tøjners afgang som bestyrelsesformand for Gyldendal kan bane vej for store forandringer

Louisianas direktør, Poul Erik Tøjner, forlod for nylig formandsposten i Gyldendals bestyrelse. De to institutioner er dog fortsat meget tæt forbundet. Tøjners afgang kan vise vej for to scenarier, siger iagttagere: Et mere professionelt (og kommercielt) forlag – eller et salg

Katrine Bælum

Kultur
24. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Da vi i efteråret bragte en stor artikel om Gyldendal (»Giganternes kamp«, 4. november 2022), var der krise i Danmarks største og ældste forlag. Administrerende direktør Morten Hesseldahl var lige blevet skiftet ud med den i første omgang konstituerede ditto Hanne Salomonsen, der i dag er forlagets øverste leder, og fyringen var med særegen timing blevet offentliggjort samme dag som forlagets institution af en efterårsreception, der plejer at være et højtideligt sammenrend af den københavnske medie- og kulturelite, fandt sted.

Siden dengang har Salomonsen stået i spidsen for en oprydning, der tidligere på måneden indebar et underskud på næsten 60 millioner kroner og et farvel til den mangeårige bestyrelsesformand Poul Erik Tøjner, der til daglig er direktør for Louisiana Museum for Moderne Kunst.

Tøjner forlader ikke bare sin formandsplads, men hele bestyrelsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det har altid forekommet mig mærkeligt, at man ikke har forsøgt at styrke sin forlagsportefølje med udenlandske subforlag - i stedet for at sælge udgivelsesrettigheder på andre sprog.
Formodentlig ville mange flere danske forfattere have kunnet sælge i hvert fald det samme i engelsksprogede oversættelser, måske også franske, spanske og tyske.
Det havde været et godt argument i forhold til forfatterne, at man varetog deres kunstneriske integritet i det meste af verden.