Essay
Læsetid: 8 min.

2013: Dengang feminismegryden endelig kom i kog i musikverdenen

2013 var afgørende for diskussionen om køn og for modet til at bruge ordet feminist i populærkulturen. Her på Kvindernes Internationale Kampdag fejrer vi tiårsjubilæum for det skelsættende år, hvor Roskilde Festival for første gang fik høvl for sin kønsubalance, og Beyoncé for første gang kaldte sig feminist
2013 var afgørende for diskussionen om køn og for modet til at bruge ordet feminist i populærkulturen. Her på Kvindernes Internationale Kampdag fejrer vi tiårsjubilæum for det skelsættende år, hvor Roskilde Festival for første gang fik høvl for sin kønsubalance, og Beyoncé for første gang kaldte sig feminist

Evan Agostini, Per Lange, Scott Roth /AP/Ritzau Scanpix

Kultur
8. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Hvis man ser på vand, der sættes over et blus, så er der et langt tilløb, før det sker. I starten ingenting, så begynder bobler at sive op uden at bryde overfladen for alvor. Og så pludselig sker det, varmen bliver for meget, overfladen er i oprør, bobler brister overalt. Gryden er i kog.

2013 var året, hvor den over lang tid opsparede indignation over kønsubalance og sexisme i musikverdenen endelig nåede kogepunktet.

Gryden simrede året inden i 2012 grundet rapporten ’Kønsbalancen i Rytmisk Musikbestilt af en række danske musikerorganisationer. Den dokumenterede, at kun omkring 20 procent af dem, der var noget ved musikken, var kvinder.

Men 2013 blev året, hvor magten for alvor blev kritiseret, og hvor fronterne blev ridset op herhjemme. Og det var året, hvor store kvindelige, udenlandske kunstnere bragede igennem – og nu kaldte sig feminister.

Stopper før øl nummer 1.000

Lad os rejse næsten præcis ti år tilbage i tiden og starte med at åbne avisen, nærmere bestemt Dagbladet Information.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her