Analyse
Læsetid: 6 min.

Hvordan i alverden kan så mærkelig en film vinde syv Oscars?

Et større og mere forskelligartet oscarakademi formår med deres prisregn over ’Everything Everywhere All at Once’ at afspejle en spraglet verden, som Oscar har været længe om at se. Og det udvider rammerne for, hvad en mainstreamfilm skal og kan være
Et større og mere forskelligartet oscarakademi formår med deres prisregn over ’Everything Everywhere All at Once’ at afspejle en spraglet verden, som Oscar har været længe om at se. Og det udvider rammerne for, hvad en mainstreamfilm skal og kan være
Kultur
14. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Til den 95. oscaruddeling, der fandt sted natten til mandag, vandt Everything Everywhere All at Once ikke færre end syv af de 11 oscarpriser, filmen var nomineret til, heriblandt, og for første gang i prisens historie, i tre af de fire skuespilkategorier, for Bedste Originale Manuskript, Bedste Instruktion og Bedste Film.

Det er en mageløs bedrift, som de færreste nok havde forudset, da Daniel Kwan og Daniel Scheinerts forholdsvis lille film havde amerikansk premiere i marts sidste år (den nåede Danmark i maj). Og det er stadig lidt svært at forstå, selv efter at det er sket – og selv for én som undertegnede, der følger kampen om de årlige oscarstatuetter ganske tæt.

For selv om Everything Everywhere All at Once overraskende nok var klar favorit til at vinde alle de Oscars, den fik, er det ikke en typisk oscarvinder, og den ligner ikke ret mange af de øvrige nominerede film.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

ER den film ikke blot et "spin-off" fra Dr. Strange

Søren Kristensen

Mon ikke der er mere politik i sport og kunst (herunder The Oscars) end man sådan lige regner med? Et styrket bånd til Asien er guld værd for USA i disse tider. På den anden side har jeg ikke set filmen og min anklage kan derfor sagtens være helt hen i vejret. Det håber jeg naturligvis og glæder mig til at se filmen.
Under aller omstændigheder skal vi huske på at The Oscars også er en velgørenhedsorganisation og derfor går prisen ikke altid til den bedste film, men til den film det give mest mening at promovere. Set i lyset af verdenssituationen og alt det der, giver det sikkert ganske god mening at sende lidt stjernestøv mod Asien. Men igen, for ikke at blive hængt ud som racist eller noget, så håber jeg filmen er mindst lige så god som den næstbedste - og hvorfor skulle den egentlig ikke kunne være det?