I Kyiv er teaterscenen også en frontlinje: »Vi skal vise, at russisk kultur ikke er vores kultur«

I Kyiv kæmper et teaterensemble for at finde ny mening med deres rolle på et teater, der både er et åndehul fra krigen og en del af frontlinjen i ukrainernes kamp for at værne om det sprog og den identitet, som Putin siger, de ikke har
Oleg Savkin er ikke taget ud til den front, hvor kanonerne gungrer. Men når han indtager teaterscenen, står han derimod på frontlinjen i ukrainernes kamp for deres sprog og den kultur og identitet.

Oleg Savkin er ikke taget ud til den front, hvor kanonerne gungrer. Men når han indtager teaterscenen, står han derimod på frontlinjen i ukrainernes kamp for deres sprog og den kultur og identitet.

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
10. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

KYIV – En tidlig frostkold morgen står Oleg Savkin i bare tæer i sneen. Han er ikke iført andet end et par stramme badebukser og en mørk hue, mens en tynd kæde med et guldfarvet krucifiks hænger ned ad hans nøgne brystkasse.

Uden at kny hælder han en spand iskoldt vand ned over sig selv, og hans muskler spænder af kuldechokket. Han fylder spanden igen og gentager processen. Tre gange.

»Så, nu er jeg frisk og klar,« siger den 57-årige ukrainske skuespiller.

Han befinder sig i centrum af Kyiv i Tara Sjevtjenko-parken, opkaldt efter Ukraines nationalpoet, der i det 19. århundrede blev forfulgt af russerne for at skrive sine værker på ukrainsk.

»Ukrainernes kamp for egen identitet er ikke ny,« konstaterer Oleg Savkin, mens han frotterer sig. »Nu kæmper vi for den igen.«

Han har udsigt til en statue af netop poeten Sjevtjenko. Eller rettere: Han har udsigt til sandsækkene, der er pakket rundt om statuen fra top til tå for at beskytte den mod russiske bomber.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her