Wayne Shorter gennemførte den mission, som Charlie Parker og John Coltrane havde indledt. Han gjorde den improviserede jazz til en kunstform. Hvor de to lidt ældre saxofonistkolleger begge udsprang af swing- og dansemusikken, så var Wayne Shorter den første, som allerede fra begyndelsen så sig selv som kunstner: »Hele sit liv indeholdt han den uforudsigelighed, som er kunstens væsen,« siger den danske jazzsaxofonist Jesper Løvdal om Wayne Shorter.
Hans bidrag til jazzen var enormt, mener Jesper Løvdal: »Efter ham, var der ingen tvivl om, at jazzen var en blevet kunstart på linje med digterkunsten og malerkunsten,« siger han.
'I 80'erne var han sopransaxofonist i front af bandet Weather Report...'
Det er simpelthen noget sjusk. Wayne Shorter var med hele vejen fra bandets dannelse i 1970 til opløsningen i 1986. Og det enorme aftryk, bandet satte, var især i 70'erne, hvor Weather Report sammen med blandt andre Herbie Hancock var med til at åbne verdens øjne for jazz, på samme måde som Rolling Stones og andre årtiet forinden havde gjort det med blues. Heavy Weather fra 1977 er et af de bedst sælgende jazzalbum nogensinde, og åbningsnummeret Birdland var på jukeboksen på Andys Bar.
Informations mangeårige klassiske anmelder Hansgeorg Lenz forlod en gang en koncert i Århus meget tidligt, fordi Glass spillede med forstærkning, og der var skruet højt op for bas og trommer. Er det det samme, der gør sig gældende her. At Weather Reports fusionsmusik ikke var 'rigtig' jazz, og derfor ikke værd at bruge bare en lille smule research på. Om igen.
Helt enig Peter.
Selv en simpel Wikipedia-beskrivelse har en bedre beskrivelse af Wayne Shorters centrale rolle i Weather Report. Og Weather Reports betydning for fussions-jazzen.
https://da.wikipedia.org/wiki/Wayne_Shorter
Wayne Shorter var deroppe med de bedste, men jeg er ikke helt sikker på, om det var ham der gjorde jazz til en kunstform. Det var nok i virkeligheden sket langt tidligere.
https://www.youtube.com/watch?v=BCGvjHm1xEE
Ak ja – ”Black Market”… det vækker minder…
Da jeg første gang hørte Weather Report, var på Aarhus Stadion til en stor friluftskoncert i sommeren 1976 – og da var det album lige udkommet, så den fik hele armen…
Bagefter kom John Mclaughlin og Shakti, og det var også helt forrygende (de var dagen forinden blevet pebet ud i København – så i Aarhus fik de selvfølgelig en ordentlig modtagelse, hvilket de så kvitterede for ved at spille op til deres allerbedste).
Det var en skelsættende begivenhed for en kun 14 år gammel dreng – for det her: Det her var kræs…!