Cannesfilm, der forandrede filmkunsten

Nogle film fænger visuelt og indholdsmæssigt – og formår samtidig at skubbe til filmkunsten. Det er den slags, man helst vil se på filmfestivalen i Cannes. Filmredaktøren varmer op til den 76. udgave med festivalfavoritter, der ændrede historien

Emil Thorbjörnsson

Kultur
12. maj 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Jeg kunne næsten mærke jorden flytte sig under mine fødder – at verden ikke var den samme som før. Det var i 1998, og jeg var til filmfestival i Cannes for første gang. Jeg var 26 år gammel og var blot et halvt år tidligere begyndt at skrive for Information. Min chef og mentor Morten Piil havde ikke lyst til at tage til filmfestivalen det år – og sendte i stedet mig derned med mange gode råd og formaninger i bagagen. 

Det var en på alle måder overvældende oplevelse. Omsider kunne jeg med egne øjne konstatere, at festivalen rent faktisk var et sted, hvor filmkunsten blev katapulteret fremad, mens man blev præsenteret for nye måder at fortælle historier på. Og det år var der især to film i hovedkonkurrencen, der vakte opsigt hos mig og de øvrige forsamlede journalister, kritikere og filmfolk – og de var begge danske: Lars von Triers Idioterne og Thomas Vinterbergs Festen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

David Zennaro

Tak for den gennemgang. Jeg vil benytte lejligheden til at se nogle af dem på Filmstriben.dk.

Thomas Werner

Jeg glæder mig også til at se nogle af de film artiklen nævner der af en eller anden grund er fløjet under min radar.

Er "Parasite" ikke fra 2019?

Christian Monggaard

@Thomas Werner: Jo, du har ret. Det er en dum slåfejl. Tak for at være vågen. Har nu rettet det.

Jan Eskildsen

Mange tak