Derfor har Information lavet en ny litteraturkanon udelukkende med kvinder

De 12 kvindelige forfatterskaber, Information præsenterer i de kommende måneder, fortjener at blive brugt de steder, hvor der undervises i litteratur, nemlig i folkeskolen, i gymnasiet og på universitetet, samt naturligvis i nogle af de mange lokale studiekredse, som i dag, blandt andet med basis på bibliotekerne, fungerer som ramme om den folkelige litteratursamtale
De 12 kvindelige forfatterskaber, Information præsenterer i de kommende måneder, fortjener at blive brugt de steder, hvor der undervises i litteratur, nemlig i folkeskolen, i gymnasiet og på universitetet, samt naturligvis i nogle af de mange lokale studiekredse, som i dag, blandt andet med basis på bibliotekerne, fungerer som ramme om den folkelige litteratursamtale

Sofie Holm Larsen

Kultur
2. juni 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Den artikelserie, Information påbegynder i dag, er et forsøg på at opstille eller i det mindste bidrage til en alternativ kanon for det 19. og 20. århundredes danske litteratur. Interessen er udsprunget af en gennem flere år oplevet utilfredshed med den himmelråbende skævhed, som prægede den danske litterære kanon anno 2004, og motivationen er kun blevet skærpet yderligere af de allerseneste års øgede fokus på køn og repræsentation, særlig i kulturlivet, litteraturen og undervisningssystemet. Hensigten er at medvirke til at rette op på automatisk overtagne fejlvurderinger og om muligt afdække blinde vinkler.

Undersøgelser viser, at mænd fortrinsvis læser bøger skrevet af mænd, hvorimod kvinderne læser bøger af både kvinder og mænd. Denne skævhed i præferencer har seriens forfatter i nu snart fem årtier været med til at forvalte som underviser, forsker og dagbladskritiker. På denne baggrund bliver der tale om en form for let forsinket selvopgør.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

M. Christiani

Hurra! Endelig.

Eva Schwanenflügel

Jeg er utilfreds med, at Thit Jensen ikke er medtaget, men håber på en senere genoprettelse af hendes omfattende forfatterskab.

Thit Jensen har typisk altid været placeret i sin bror, Johannes V. Jensens skygge, ganske uretfærdigt efter min ringe mening.