Portræt
Læsetid: 9 min.

Jubilæum: En teenagers vilde fantasi sprængte rammerne for, hvad et hitalbum kan være

Britiske Mike Oldfields debutalbum ’Tubular Bells’ fylder 50 år. Han var 19 år, da han indspillede den to numre lange millionsællert. Det er stadig et af de særeste og mest fantasirige nogensinde. Og så har det verdens første heavy metal death-growl

Mike Odlfield under sin Five Miles Out-tour på Drammenshallen i Drammen i Norge i september 1982.

Erik Thorberg

Kultur
25. maj 2023

Det her er historien om en indadvendt teenager, der nåede ud til hele den vestlige musiksfære med sit millionsælgende debutalbum. Ikke et almindeligt album med radiohits, der drev folk ud i pladeforretningerne. Men et kun to numre langt, fantasifuldt, men også stramt gennemkomponeret, harmonisk, melodisk, rytmisk, dynamisk, klangligt vildt album døbt Tubular Bells. Det modsatte af et TikTok-hit.

Det buldrer og brager, det risler og sukker, det jubler, og det klager. Det er fuld af klassiske strukturer, avantgarde minimalisme, skæve taktarter og polyrytmik. Og måske verdens første heavy metal death-growl. Det var et værk, som den 19-årige Mike Oldfield helt enkelt bare måtte få ud af sit system, en slags traumebearbejdning.

I dag fylder Tubular Bells 50 år. Lad os sætte pladen på – optimalt vinylpladen – idet albummet er opdelt i to dele, 26 og 23 minutter på hver sin pladeside.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Thomas Petersen

En del af min opdragelse, øh selvopdragelse kan man vel sige.

Jesper Eskelund

Jeg måtte lige tjekke min pladesamling...

Og jo: Den var der skam...!