Nekrolog
Læsetid: 9 min.

Tina Turner var en naturkraftig maksimering af soul- og rockmusikkens intensitet

Den ekspressive sanger, sangskriver, danser og alfahun Tina Turner har forladt os – med en udødelig musik og overgrebsfortælling, hvor offeret sejrede og genbesteg legendernes tinder

Tina Turner blev 83 år gammel

Kevin Coombs

Kultur
26. maj 2023

Det var et liv i høj grad levet i ekstremerne. »River deep, mountain high,« som hun sang.

Tina Turners kunst var ekstatisk, hendes stemme var et frihedsbrøl. Men hendes liv var også lidelsens og voldens.

Onsdag den 24. maj døde Tina Turner efter længere tids sygdom i sit hjem i Küsnacht, Schweiz, hvor hun boede med sin tyske ægtemand Erwin Bach. I 2016 blev hun diagnosticeret med tarmkræft, hun har haft et slagtilfælde, og i 2017 fik hun en nyretransplantation.

Hun vil blive husket som en ufatteligt kraftfuld og dynamisk, ja, eksplosiv, men også kærlig og livsalig sanger og fortolker. Og som en stor sangskriver i egen ret.

Hun var skelsættende med sine magtfulde, vildt gestikulerende, sjælebrølende og ofte stærkt erotiske optrædener. En voldsom emotionel ekspressionisme i både sang, dans, kropslighed. En naturkraftig maksimering af soul- og rockmusikkens intensitet. Men der er også gospelgudstjenestens vildelse og ekstase i hendes rystende og krampende koreografi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lars Madsen

Dejligt livsbekræftende fokus efter gårsdagens grimme nekrolog med genudsendt artikel. Se evt. It’s only rock’n’roll på YouTube med Jagger:Turner. She taught me so much/I always had a crush on Mick.

Torben Siersbæk

Tak til Ralf Christensen for en smuk minderune!

River deep, mountain high er en ægte nostalgifremkaldende rockklassiker - jeg ryger durk tilbage til gymnasietiden, hvor den var helt ny. Og den rykker stadig.

I Odense går der frasagn om, at Anker Boye jublede, da han fik at vide, at kontrakten med Tina Turner om hendes optræden til HCA-fejringen i 2005 var på plads, og at hun ville levere "to".

"TO TIMER!?" skal reaktionen have været.

Lidt nedslående var det altså blot to NUMRE, der var aftalt.

Søren Rehhoff

Jeg kan godt lide den her med hende, "Sexy Ida", som Tina Turner skrev, sikkert som et forsøg på et follow-up til "Nutbush City Limits", som hun forøvrigt også skrev. Tina og Ike og bandet rocker virkelig seriøst ud på den her:

https://www.youtube.com/watch?v=5n-hbHzqrAA

Overraskende nok medvirkede Tina og The Ikettes også som baggrundssangere på et par af Frank Zappas plader. Zappa indspillede i Ike Turners studie Bolic Sound og Tina Turner ville på et tidspunkt lave mad til Zappa og hans musikere. Så blev Tina og to af the Ikettes hyret som baggrundssangere. Ike Turner syntes godt nok, at Zappas musik var noget lort, men han tillod det forudsat, at Zappa ikke betalte dem mere end det, de normalt fik betalt i hans band og de måtte heller ikke krediteres. Musikalsk lyder det som om, de fik et lille frikvarter fra Ike:

https://www.youtube.com/watch?v=nWZeBJKhKd8

Per Klüver, Mogens Glad og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Tina Turner was, Simply the Best, Amen.