Guldalderøl, en konservativ Nick Cave og kulturministeren overraskede os i denne uge

Guldaldermalerne viser sig at have været endnu danskere, end vi havde forestillet os, og det medieforlig, vi var begyndt at forestille os aldrig ville komme, er på vej
Christen Købke: ’Frederiksborg Slot set fra Jægerbakken’ – måske grundet med øl?

Christen Købke: ’Frederiksborg Slot set fra Jægerbakken’ – måske grundet med øl?

Den Hirschsprungske Samling/ Wikimedia Commons

Kultur
2. juni 2023

Den danske guldalder var berusende på mere end én vis

Guldaldermalerne – dem, der malede hvedemarker og køer så pænt, at enhver politisk kampagnemedarbejder eller Arla-reklamechef nu drømmer om at gøre dem kunsten efter – dem, der gav os billedsiden til 1800-tallets »hvad udad tabes, skal indad vindes«. Kan de på nogen måde blive mere danske? Ja, er svaret åbenbart. For det viser sig, at de simpelthen brugte noget så ærkenationalt som øl i grunderingen af deres lærreder.

Politiken har nærlæst en artikel, som blandt andre forskere fra Statens Museum for Kunst har publiceret i tidsskriftet Science Advances. Her har forskerne fundet ud af, at der i undermalingen på værker af både Christen Købke og C.W. Eckersberg er spor af øl eller restprodukter fra øl. Det blev muligvis brugt som fortynder eller for at gøre malingen mere smidig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her