Portræt
Læsetid: 20 min.

Hvem er Thomas Treo?

Han bliver kaldt en original, en sexist, en satiriker, en troll og en punker. Selv siger han ikke noget. Vi tegner et portræt af Danmarks mest kendte anmelder, der i tre årtier har bedømt musikken for danskerne

Collage baseret på foto af Per Lange.

Emil Thorbjörnsson

Kultur
9. juni 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

»Pænt nej tak‚« svarede Thomas Treo på min anmodning om et interview i maj 2022. Da jeg så et år senere inviterede ham igen, var det de nøjagtig samme tre ord, der kom tilbage. Pænt nej tak. Og tilføjelsen: Venlig hilsen Thomas.

Tavsheden – og egentlig også høfligheden – står i kontrast til det offentlige image, som Ekstra Bladet gennem tre årtier har bygget op omkring Thomas Treo. Han er den, der ikke er bange for noget, den, der altid og uden omsvøb fortæller os sandheden. En legemliggørelse af avisens gamle og for nylig skrottede slogan: ’Tør, hvor andre tier’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henrik Nissen

Hvis et omvendt karaktermord findes, er Treo da oplagt offer. ... Har aldrig sagt mig noget, selvom han åbenbart ER interessant for EB-læsere med hang til hørm.

Peter Blondin, Kim Gammelgaard og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Jeg følger ikke meget med i musikanmeldelser og min oplevelse af Treo stammer mest fra hedengangne Nationen hvor det var populært at svine ham til, hvilket umiddelbart har ført til at jeg føler sympati for manden.

Lars Kristian

Det er underligt…

Meget omtale af Treo ender i en konklusion om, at han i alt fald kan skrive.
Og det kan han altså bare ikke (jo, jo, bevares - det er subjektivt).

Måske er det et forsøg på at lægge en lille skive blødt brød til en open-face shit-sandwich, men jeg synes virkelig ikke at hans sprog er andet end klicheer (måske har han selv fundet på nogle af dem i tidernes morgen - hvem ved).

lars löbner jeppesen og Peter Blondin anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Lars Kristian

Jeg ville egentlig her have bedt dig om at forklare, med egne ord, hvorfor en kliche, for dig, er noget negativt.

Kliche : banalt udtryk; forslidt talemåde især om udtryk som har mistet sin oprindelige friskhed

Er det i virkeligheden ikke lidt snobbet at betragte klicheer som noget negativt? En kliche fejler intet i forhold til at kommunikere. Det eneste er at den ikke er "fin nok" og "med på det sidste nye".

Du skriver også, med stor selvsikkerhed at Treo ikke kan skrive? Du bløder lidt op med, at du godt selv ved at smag og æstetik er subjektivt, men så er din holdning jo ikke mere rigtig end alle andres, inkl. Treos. Hvad vil det sige at kunne skrive?

Thomas Andersen, Rasmus Kristiansen og Peter Blondin anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

Klicheer er ved netop den nemme måde at kommunikere - hvis man ikke selv har noget at byde ind med eller ikke evner at formulere sig på anden måde?

Jeg forestiller mig, at han har en liste med klicheer hængende på opslagstavlen foran sit skrivebord, så han lige kan kikke op og vælge den/dem, der passer bedst til dagens opgave. Det nemmeste i verden er også at svine folk til;, det kan vi alle, hvis vi nedlader os til det og det fjerner fokus på egen uduelighed.

Ole Olesen, Peter Blondin og Teresa Suetta anbefalede denne kommentar
Jacob Schmidt

Thomas Treo minder mig om Anton Ego fra "Ratatouille", blot uden den forsonende afslutning. Hvis et infantilt sprogbrug er en kvalitet, så må han befinde sig helt oppe i toppen "listen". Jeg har kun læst få af hans anmeldelser, men konkludeerde hurtigt, jeg ikke betragtede hans afmeldelser, som seriøse, kvalitet eller ej. Jeg husker også hvordan han oprindeligt blev promoveret, da han startede på EB: "Alle ... elsker et "dyt" bamsen" og man må jo så også sige, at stilen var lagt fra starten.

Ole Olesen, Peter Blondin, Teresa Suetta og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Frederik Schwane

Man kunne også argumentere for at den udbredte kendskab til betydningen af en kliche, gør den ekstra velegnet, hvis man vil kommunikere (bredt). Så er vi tilbage til det med det "vulgære", et ord som egentlig er afledt af vulgus 'den store mængde, den brede befolkning, menigmand'. Ser man helt nøgternt på det, så er ethvert ord du bruger til at kommunikere

I kunsten går man meget op i det originale, og dermed kreative, men blot fordi man er nyskabende, er det man laver ikke nødvendigvis noget den enkelte subjektivt vil opfatte som "godt". En anmelders opgave er at kommunikere hans/hendes subjektive holdning, og det kan aldrig blive til andet, så længe vi ikke har nogen objektiv definition af begreber som smuk/grim. Af samme grund er anmeldelser uinteressante, hvis man tror de indeholder nogen sandhedsværdi.

Morten Balling

Ups!

Ser man helt nøgternt på det, så er ethvert ord du bruger til at kommunikere... kun velegnet, hvis modtageren forstår det. Ellers er det blot støj i kommunikationen.

Rasmus Kristiansen, Ruba Altawil og erik pedersen anbefalede denne kommentar
M. Christiani

Artiklen forekommer mig at være en lang retfærdiggørelse af en mand, der muligvis ved noget om musik, men som er åbenlyst sexistisk. Hvorfor i alverden skal Information bruge tid på det? "Han kan skrive" Og? Derfor er han stadig svinsk og sexistisk
I hvilken verden er det ok?
Ingen!

Jane Nielsen, Ole Olesen, Peter Blondin, Teresa Suetta, Peter Bryde Poulsen, Steffen Gliese, Per Klüver, Herdis Weins, Frederik Schwane, Birgit Froh og Jacob Schmidt anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

Uuuh, der bliver fyret nogle fordomme af herinde, modsat den glimrende artikel, som netop forsøger at gå bag om fordommene. Og som det understreges flere gange i artiklen: Folk husker kun de svinere, han har skrevet, og det bliver så til, at Treo altid skriver negative anmeldelser.
OK, modeksempel: For godt fire år siden var han den absolut eneste anmelder, der var i Montmartre for at høre den unikke guitarist Marc Ribot. Som bestemt ikke spiller rock, men sad bøjet over gribebrættet uden at se op gennem hele koncerten. Og Treo kvitterede med fem ud af seks, fordi Marc Ribot leverede. Det handler netop ikke om genrer, men om kunstnerne leverer, og når Madonna kommer forbi og giver et dovent show, får hun en fortjent sviner.

Rasmus Kristiansen, Jørn Christensen, erik pedersen, Claus Mortensen, ulrik mortensen og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Michael Strand

Det er helt åbenlyst, at Treo har skruet ned for de helt åbenlyst sexistiske svinere, han tidligere leverede i en lind strøm.

Så lad det nu ligge.

Grunden til, at jeg ikke gider læse anmeldelser af Tomas Treo, er mangenfold. Først og fremmest skyldes det, at EB's tilgang til stofområdet "musik" er mildt sagt bizar. Og Tomas Treo er bladets eneste musikanmelder, så det falder naturligvis tilbage på ham.

Forestil dig, at du har en sportsjournalist, hvis fremmeste opgave er at dække discipliner, vedkommende hader. Forestil dig, at du har en sportsjournalist, der live-tweeter fra en fodboldkamp med det formål at latterliggøre den og deltagerne.

Det er den tilgang, EB og Treo har til musikstoffet.

Det kan man så læse, hvis man gider. I så fald er man sandsynligvis mindst lige så sat og doven som Treo, der for et par år siden i en kritik af Roskilde Festival beklagede sig over, at Jimi Hendrix ikke spillede.

Og selvfølgelig ved samme lejlighed beklagede sig over det kvindelige hovednavn.

Peter Blondin

Jeg læser, gud ske lov ikke EB! Og jeg har ikke, før nu i dag hørt om den slibrige person! Og det bliver også ved dette indlæg!

Rasmus Kristiansen

Været til dans, fest, jubel og en dejlig glad aften 30 Maj med Peter Gabriel i Royal Arena og nøjagtigt 4 uger efter til dans, fest, jubel og en glad aften med sprækker og bredt smil med Depeche Mode i Parken 27 Juni.
Glad for og over Jeg inviterede mig selv til deltagelse i festlighederne. Sikke fest Vi alle havde og der var jubel aftenen lang.
Det var fornøjeligt fedt, nice. Ville gerne gøre det igen igen. Altså - ekstra tur, ekstra tur. Vi alle fik i allerfald fede ekstra numre til begge koncerter.

Thomas Treo anmeldte disse koncerter ( går stærkt ud fra han også var der og egentligt nok heller ikke ville gå glip, ligesom Jeg selv, af disse 2 koncertarrangementer ), ligesom andre musikanmeldere også gjorde, og personligt synes fister Kristiansen her at anmeldelserne fra Treo af og de "kaste"stjerner han kastede efter disse 2 arrangementer var helt fin i tråd, dækkende og rammende for arrangementerne og flugtede fint ligeledes med godt overens med egen oplevelse af disse fede, glade festlige koncerter.

Personligt stadig stor fan af Depeche Mode og Deres fremragende samlede lydbillede til Deres Live-koncerter ( så Dem ligeledes på Tinderbox i 2018, hvor Jeg også har været gæst på Tinderbox i 2015 specielt grundet Faith No More, The Prodigy, James Blake m.fl. og deltog i 2016 ligeledes i Tusindårsskoven.., og Depehe Mode`s samlede lydbillede Live i Tusindårsskoven i 2018 var det samlede bedste lydbillede på Livescenerne der, rød og blå stage, Jeg personligt har oplevet i Tusindårsskoven.., og var vist ikke ene om det indtryk og den oplevelse dengang også ).

Personligt stadig stor fan af Peter Gabriel, som med Depeche Mode, og som med så meget meget andet musik, grupper, bands, solister, orkestrer..
Det var en skøn smuk aften koncerten med Peter Gabriel, egentligt rørende og super fedt at være med til.., og en ret så skøn, varm start/ intro da han skød koncerten af her Peter Gabriel..
.. Kom gerne igen, snarligt , Peter Gabriel.. :)

På glædeligt gensyn P.G. og DM.. ;)

.. Its nice to be out there. Think I/ You should/ could stay for a while...

Mvh.., god dag.

Henrik Jandorf

Hvem gider dog lytte på denne ignorant? En mand, som ingenting kan, andet end promovere sig selv. En Sydney Lee’sk selviscenesættelse uden værdi.

Siger mest om EB at have dette nul på lønningslisten.