Nekrolog
Læsetid: 8 min.

Peter Belli er død: Danmarks første rockstjerne

Peter Belli var rockpionér i 60’erne, og dansktopkunstner de næste 20 år, før han i moden alder vendte tilbage til udgangspunktet. Men lige meget, hvad han sang, havde han sig selv med – hele vejen. For Belli havde sin egen stil
Peter Belli var rockpionér i 60’erne, og dansktopkunstner de næste 20 år, før han i moden alder vendte tilbage til udgangspunktet. Men lige meget, hvad han sang, havde han sig selv med – hele vejen. For Belli havde sin egen stil

Claus Bjørn Larsen

Kultur
10. juni 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Peter Belli er død, 79 år gammel. En mand, der gjorde en forskel. Som enhver, der har beskæftiget sig med emnet, ved, var dansk rock’n’roll et stykke tid om at finde såvel form som accept. Ikke blot borgerskabet, men også borgerskabets børn betragtede i 1950’erne denne fra USA importerede genre med et i bedste fald skuldertræk, i værste med fnysende foragt – samme attitude som jazzen mødtes med et par årtier forinden, men den var i mellemtiden blevet salonfæhig blandt studenter og andet godtfolk.

Rock’n’roll var underlødig underklasseunderholdning, tiltænkt de provokerende selvsikre rødder, der stod og hang på gadehjørnerne, mens de med stålkam perfektionerede anderumpen. Når de altså ikke kørte for stærkt på deres mukkebikker, lavede bræk eller gjorde i øvrigt flittige og dadelfri piger gravide. Grumme repræsentanter for Farlig ungdom, som en dybt moralsk film fra 1953 hed – med Ib Mossin i hovedrollen som repræsentant for tidens bølge af ’ungdomskriminalitet’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peder Meyhoff

Jeg troede da det var Otto Brandenburg der var den første danske rockstjerne. Peter Belli var bestemt god, og den allerførste singleplade jeg fik, var hans You better move On. Men altså, baggårdspumaen kom først med dansk rock

Freddie Vindberg

En smuk og dejlig nekrolog.

David Zennaro, Kim Jensen, Alvin Jensen, erik pedersen, Carsten Munk, Morten Bo Johansen, Holger Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

@Peder Meyhoff

Ja, Otto var helt klart den første rockstjerne. Det er nok mere korrekt at kalde Peter Belli den første stjerne indenfor den afart af rock, vi herhjemme kaldte pigtråd, efter at Beatles totalt ændrede scenen.

Hans Houmøller, Alvin Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Bo Johansen

@Thomas Petersen

Ja, Otto var helt klart den første rockstjerne

Brandenburgs repertoire kan vel knap nok betegnes som "rock"? Der, hvor han måske kan betegnes som "rockstjerne", er i den teenybopper-tilbedelse, der blev ham til del. Der var Brandenburg vist pioneren.

Jens Thaarup Nyberg

La’ os nyde musikken; herfra hvor vi står …

https://youtu.be/AWrxO_MgiGg