Klumme
Læsetid: 2 min.

Der er risiko for ensretning, når én person uddeler for mange litterære priser

Litterær kvalitet beror på subjektive vurderinger og smagsdomme, og derfor er det afgørende, at der også blandt medlemmer af litterære komiteer hersker mangfoldighed
Fest i anledning af, at Læsernes Bogpris skulle uddeles.

Fest i anledning af, at Læsernes Bogpris skulle uddeles.

Michael Drost-Hansen

Kultur
15. september 2023

Kan man sidde i for mange litterære priskomiteer? Det kunne jeg ikke lade være med at spørge mig selv om, da jeg forsøgte at få et overblik over de forskellige litteraturpriser og over, hvem der sidder og vælger, hvilke bøger der skal indstilles. Især et navn stødte jeg på flere gange, nemlig Lise Vandborg. Ud over at være aktiv i forskellige priskomiteer er hun chefredaktør for hjemmesiden Litteratursiden, bibliotekernes fælles side om litteratur, der jævnligt bringer artikler og anmeldelser af ny litteratur. Lise Vandborg sidder aktuelt i følgende priskomiteer: Blixen-priserne, der omfatter 15 forskellige priser, DR Romanprisen, Jyllands-Postens Litteraturpris, Læsernes Bogpris og Munch Christensens Debutantpris. Foruden at hun indtil for nylig sad som det ene af to danske medlemmer af udvælgelseskomiteen for Nordisk Råds Litteraturpris. Altså mange og vægtige priser. Og i betydeligt flere komiteer end nogen anden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her