Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Harry Potter: Troldmandens lærling

Tre bøger om en lille, bebrillet dreng med strittende hår er blevet alletiders litterære eventyr, der tiltrækker børn og voksne i hobetal
Kultur
15. januar 2000

Egentlig ser han ikke ud af meget, ham Harry Potter. Lille, spinkel, med briller og mørkt strittende hår.

Kun det lyn-formede ar, han har i panden, giver ham et diskret særpræg, men ikke noget som umiddelbart vil kunne retfærdiggøre den enorme opmærksomhed, den nu 13-årige Harry er blevet overøst med, siden han var kun 11.

Børn som voksne, alle er de begejstrede for Harry, der har været på forsiden af Time Magazine, har flere fanklubber, sin egen officielle side på Internettet og gerne skaber tumulter og lange køer, hvor han dukker op.

Lige nu går flere millioner drenge og piger og mænd og kvinder verden over rundt og håber på, at Harry snart giver lyd fra sig igen. Og det gør han om ca. fem måneder, hvor han vil optræde i endnu et af sine hæsblæsende eventyr, som ellers kun hører de frodigste fantasiverdener til.

Og faktisk er Harry et produkt af et menneskes fantasi - desværre, havde jeg nær sagt, for ville det ikke være skønt, hvis Harry og alle hans fantastiske oplevelser var virkelighed?

Supersælgeren Harry Potter kom til verden for en håndfuld år siden, hvor den universitetsuddannede, men fattige og enlige mor Joanne K. Rowling for at holde varmen sad på en café i Edinburgh og skrev på en børnebog, mens hendes datter lå i barnevognen og sov.

Det blev i 1997 til Harry Potter og de vises sten, det første af foreløbig tre eventyr om undseelige Harry, der lever en kummerlig tilværelse hos sin usympatiske onkel, tante og fede fætter, da han på sin 11-års fødselsdag får at vide, at han er ud af troldmandsfamilie og er blevet indskrevet på troldmandsskolen Hogwarts.

Harrys afdøde mor og far var nemlig højt anerkendte troldfolk, der blev slået ihjel af den onde troldmand Voldemort, da Harry var spæd. Harry overlevede på mirakuløs vis, men fik det karakteristiske ar i panden, og er nu lidt af en levende legende blandt alverdens troldmænd og -kvinder.

Men i Harrys usympatiske familie taler man ikke om trolddomskunster - det er uværdigt tøjeri - og, som Harry langsomt finder ud af, så er verden delt op i to: Mugglernes, d.v.s. de mennesker, som ikke tror eller vil tro på trolddom, og så troldfolkenens skjulte verden, som eksisterer side om side med mugglernes.

Det er en eventyrlig verden befolket af troldfolk, drager, dværge og alskens andre mærkelige væsener. Hvor man studerer magi og spiller boldspillet Quidditch flyvende højt i luften på hypermoderne mærkekoste.

De indtil videre tre skoleår, som Harry har haft på Hogwarts, har lært ham meget om den fantastiske verden, han nu tilhører, om de forældre, han aldrig har kendt og ikke mindst om sig selv. Han får masser af venner blandt de andre elever på Hogwarts, bliver lidt af en haj til at spille Quidditch og oplever det ene farefulde og spændende eventyr efter det andet.

Opbyggelige moraler

Fra starten blev bøgerne om Harry Potter en succes, der tiltrak børn og deres forældre i næsten lige stort antal. Men egentlig er fascinationen ikke så underlig.

Som hos bedste eventyrforfattere - C.S. Lewis og J.R.R. Tolkien - krydrer J.K. Rowling en opbyggelig dannelsesfortælling med action, elementær spænding og følelsesmæssig dybde nok til at suge selv de mest forhærdede tv-kiggere og computerspillere ind i Harry Potters univers.

Harry befinder sig lige på tærsklen til puberteten, og han er begyndt at opdage piger, ligesom han forsøger at opdage sine rødder og finde sin plads i verden.

Rowlings bøger er en blanding af De tre detektiver, Enid Blyton, Star Wars, Ringenes Herre og Alice i Eventyrland. Men de lever deres eget liv, ikke mindst takket være hendes sans for karakterer, situationer og en ganske god humor, der aldrig taler ned til børnenen - en af grundene til, at voksne også føler sig så godt underholdt.

Personligt slugte jeg alle tre bøger om Harry på en lille uge og fik sikkert lige så meget ud af deres små, men ikke uvæsentlige moraler om at tro på sig selv, være en god ven, kæmpe for, hvad man mener er retfærdigt, holde fast i barnet i sig selv, som de fleste andre af Harrys mange fans.

Gyldendal har udsendt alle tre bøger om Harry Potter: 'Potter og de vises sten'. 223s., 228 kr. 'Potter og hemmelighedens kammer'. 339 s., 248 kr. 'Potter og fangen fra Azkaban'. 408 s., 268 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her